3 redenen om aan core training te doen

core training

Laura Pels is marketingmanager bij Les Mills, healthcoach én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven. Deze keer: 3 redenen waarom het zo belangrijk is om aan core training te doen.

‘Core training. Waarom is het zo belangrijk? En wat bedoelen we eigenlijk als we praten over de ‘core’? Je ‘core’ (ook wel: je romp) bestaat uit zo’n 30 spieren in je buik, rug en bekkengebied die samen het korset van je lichaam vormen. Deze rompspieren helpen je bij alle dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van een zware boodschappentas, het optillen van je kind, maar ook bij lopen, staan, zitten en eigenlijk elke beweging die je uitvoert.

In dit blog geef ik je 3 belangrijke redenen om aan core training te doen én leg ik uit hoe je aan de slag kunt gaan met het versterken van je core:

1. Sterke core spieren zorgen voor een betere lichaamshouding

In het dagelijks leven besteden we veel tijd aan zitten, terwijl het lichaam is gemaakt om te bewegen. Denk maar eens aan de uren die we tegenwoordig doorbrengen achter de computer, in de auto of op de bank. Hierdoor ontwikkelen we een verkeerde lichaamshouding, zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Door het trainen van je core spieren komt er minder druk op je wervelkolom te staan en ontwikkel je een correcte houding.

2. Een sterke core vermindert rugklachten en blessures

Als je core spieren niet sterk genoeg zijn, dan zullen alledaagse activiteiten en sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden. Zwakke core spieren zorgen voor een slechte lichaamshouding en hierdoor ontstaan vaak (rug)klachten en blessures. Omdat je core spieren allemaal met elkaar in verbinding staan is het heel belangrijk dat deze spieren goed samenwerken. En dat is nu precies wat je traint met core oefeningen!

3. Haal meer uit je workouts door core training

Sterke core spieren helpen je niet alleen bij het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, maar ook bij alle trainingen die je doet. Of je nu regelmatig hardloopt, fietst, danst, bokst of een BODYPUMP les volgt: door het versterken van je core zal je hier beter in worden. Bij BODYPUMP en krachttraining bijvoorbeeld zorgt een sterke core ervoor dat je je bovenlichaam als een blok stil houdt. Hierdoor kun je elke oefening met maximale controle uitvoeren, wat het rendement van je workout verhoogt.

core training

Aan de slag met core training

Het is belangrijk om al je core spieren te trainen. Dus niet alleen je rechte buikspieren, zoals bij crunches, maar ook je dieper gelegen buikspieren en je rugspieren, bilspieren etc. Hoe kun je dat het beste doen? Effectieve oefeningen die je aan je routine toe kunt voegen zijn bijvoorbeeld de (side) hover en mountain climber. Wil je serieus aan de slag? Volg dan eens CXWORX op jouw sportschool: een 30-minuten durende workout die volledig in het teken staat van core training!

Vraag & antwoord

Heb meer vragen over core trainen? Heb je een blessure en weet je niet of je wel kunt blijven trainen? Wil je weten hoe je het beste snel aan je conditie kunt werken? Wil je tips over het trainen van je benen, billen en buik of heb je een andere vraag? Laura geeft elke maand antwoord op jouw vragen. Mail je vraag o.v.v. Laura Pels naar online@wendymultimedia.nl.

Beeld: Les Mills en HDD GROUP (via stock.adobe.com)

Deel artikel

Lees ook


Brein Geluk Geluksmomenten Gezond
7 oktober 2016

Smile! 8 x de voordelen van glimlachen op een rij


Bewegen Brein Gezond Goed nieuws
30 april 2016

Zo kom je helemaal tot rust


Beauty Gezond Magazine
2 oktober 2016

Nikkies wondermiddelen


Stress
8 oktober 2015

Keuzestress? Met deze 5 tips ben je daar zo overheen!


Brein Gezond
17 maart 2017

Echt waar: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen


Liefde Relatie Stress
10 november 2016

Een huwelijk zonder stress. Zo doe je dat

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!