fbpx

5 (on)waarheden over yoga, alle mythes op een rij

Hoe jammer is het dat er zulke hardnekkige misvattingen over yoga zijn, wat mensen weerhoudt om hun eerste stappen op het yogapad te zetten… Zonde toch? Daarom: vijf veelgehoorde misvattingen over yoga op een rij. 

De bekendheid en populariteit van yoga groeit. Dit betekent dat steeds meer mensen in aanraking komen met dit eeuwenoude systeem om jezelf – letterlijk en figuurlijk – in balans te brengen. Steeds meer mensen plukken daar de vruchten van. Maar… er zijn ook een aantal hardnekkige ‘mythes’ over yoga. Misvattingen die ervoor zorgen dat er nog steeds mensen zijn die zich ervan laten weerhouden om op het yogamatje te stappen. Ben jij er daar één van? Of benieuwd welke misvattingen dit zijn?

5 misvattingen over yoga:

Mythe #1: Je moet lenig zijn om yoga te kunnen doen

Niet waar! Juíst als je erg stijf bent, kun je veel aan yoga hebben op fysiek vlak. Een fijn bijverschijnsel is namelijk dat je er na verloop van tijd flexibeler van wordt. Dus in plaats van een argument om niet aan yoga te beginnen, kan het juist een mooie reden zijn om wel yoga te gaan doen.

Er bestaan ook hulpmiddelen– zoals een yogariem of -blok – die je tijdens het aannemen van bepaalde houdingen kunnen helpen om goed in een houding te komen. Hierdoor profiteer je maximaal van de effecten van een houding. Ook als je (nog) niet zo flexibel bent.

Mythe #2: Yoga is voor vrouwen

Hoewel in de meeste yogalessen vrouwen nog steeds in de meerderheid zijn, neemt het aantal mannen gestaag toe. En terecht! Want natuurlijk is yoga niet alleen voor vrouwen. Sterker nog: het is uitgevonden door mannen en het doceren en beoefenen van yoga was eeuwenlang uitsluitend voorbehouden aan mannen. Pas toen yoga vanuit India naar het Westen kwam, werd het hier neergezet als een ‘vrouwending’.

Yoga vergroot je flexibiliteit, je kracht, focus en is een mooie aanvulling op sporten als voetbal, hardlopen en wielrennen. Dus na de mannen van het Nederlands Elftal en de krijgsmacht, moeten alle andere stoere mannen de stap ondertussen toch ook wel durven zetten?

Mythe #3: Yoga is een religie

Neen, yoga is geen religie. Hoewel alle groene-smoothie-drinkende, hippe-printjes-leggings-dragende, overdreven-gelukzalig-kijkende yogi’s die je op social media voorbij ziet komen misschien anders doen vermoeden… Het is geen religie of geitenwollensokkensekte. En doordat India de bakermat van yoga is, wordt het al snel aan het Hindoeïsme of Boeddhisme gelinkt. Wat yoga dan wel is? Een filosofie, een manier van leven. Sommigen zien het zelfs als wetenschap: de wetenschap van zelfrealisatie.

Mythe #4: Yoga is niet inspannend

Zoals je twee weken geleden hebt kunnen lezen, is yoga veel meer dan alleen het uitvoeren van fysieke houdingen (asana). Maar in de meeste yogalessen ligt de focus hier wel op, al dan niet in combinatie met meditatie en/of pranayama. Afhankelijk van de soort yoga en de docent, ligt de nadruk in een les in meer of mindere mate op het fysieke aspect en kan de intensiteit erg variëren.

De wat meer dynamische yogavormen verbeteren ook zeker je kracht en conditie en ja, je kunt er zelfs van gaan zweten! Je gebruikt spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had en yoga vraagt daarnaast ook om een bepaalde mate van discipline en toewijding, wat je ook als inspanning kunt beschouwen.

Mythe #5: Alleen dunne mensen doen yoga

Dit is misschien wel de grootste mythe van allemaal. Ongeacht je leeftijd, lichaamsbouw, gewicht, geslacht, geaardheid, eventuele (fysieke) beperkingen, met of zonder fancy yoga-outfit. Yoga is voor iedereen! Je hebt er niks voor nodig, behalve jezelf en de juiste mindset. Laat je dus vooral niet afschrikken en kijk rustig welke vorm van yoga jou het meeste aanspreekt en het beste bij je past. Yoga is voor everybody én voor every body!

Op ieder potje past een yogavorm

Zo. Nu dat opgehelderd is, is er hopelijk niks meer dat je ervan weerhoudt om een keer een yogales te proberen! Mocht je niet gelijk verkocht zijn, dan is het misschien niet de juiste vorm van yoga, docent of manier van lesgeven voor jou. Hopelijk schrijf je yoga als geheel niet op basis van één (slechte) ervaring af, ik geloof er heilig in dat er voor iedereen een vorm van yoga is die bij hem of haar past en het in meerdere opzichten echt een verrijking voor je gezondheid en je leven kan zijn. Dus geef het een kans, geef niet op en geniet van alles wat het (yoga)pad je brengt!

Over Janna

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF