6 effecten die muziek heeft op het brein

Vandaag is het de internationale dag van de muziek en dat is voor ons een mooie reden om in de wereld van muziekklanken te duiken. Want wist je dat muziek en gezondheid eigenlijk hand in hand met elkaar gaan? Muziek kan bijdragen aan je mentale gesteldheid en heeft wel degelijk een positief effect op hoe je je voelt. Wij praten je bij over de helende werking van muziek.

muziek_positief_effect_brein

Elke keer dat we naar muziek luisteren, vinden er namelijk allerlei bijzondere neurologische processen plaats in het brein. Wereldwijd onderzoek toont verschillende positieve effecten aan die muziek op het brein heeft, van een verhoogd creatief vermogen en besluitvaardigheid tot beter inzicht en positieve gevoelens. Bovendien kunnen verschillende soorten muziek ons op verschillende manieren raken.

1. Positief

Onderzoek van de faculteit Psychologie van de University of London heeft aangetoond dat we door vrolijke muziek te luisteren de gezichtsuitdrukking van andere mensen positiever ervaren. Ook als zij een neutrale gezichtsuitdrukking hebben.

2. Creatief

Kalme klanken verhoogt volgens de Universiteit van Chicago de abstracte processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit.

3. Concentratie

Nieuwe muziek zorgt voor veiliger rijgedrag. We schijnen roekelozer te rijden als we onze favoriete muziek op hebben staan, en nieuwe muziek die we niet eerder hebben gehoord zorgt ervoor dat ons concentratievermogen beter is, volgens dit onderzoek van de Ben Gurion Universiteit.

4. Taalgevoel en motoriek

Het leren bespelen van een instrument is bevorderlijk voor de motoriek en cognitieve functies. Kinderen die al jong een instrument leren bespelen, blijken later een beter ontwikkeld taalgevoel en een beter ontwikkelde motoriek te hebben, aldus een studie van de Universiteit van St Andrews.

5. Therapeutisch

Klassieke muziek werkt therapeutisch. Een studie naar beroertepatiënten, gepubliceerd in The American Journal of Occupational Therapy, heeft aangetoond dat het vermogen van de hersenen om beelden te verwerken, verbeterde bij de personen die klassieke muziek luisterden.

6. Effectief sporten

Muziek draagt bij aan een effectieve work-out, zegt een onderzoek van de US National Library of Medicine. Synchroon meebewegen met de beat of het ritme houdt de zuurstofconsumptie tijdens het sporten beter in balans waardoor men effectiever traint.

Bron: Goodnet.org
Bron beeld: Shutterstock
Dit doet muziek met je brein!
Deel artikel

Ook interessant

Voeding
22 maart 2017

Recept: Thaise garnalencurry

Advies Body & Mind Gezond
9 oktober 2016

Een fluweelzacht gezicht start bij een gezonde huid

Doen Gezond Koken Voeding
26 april 2016

Koken met aanbiedingen: geroosterde zoete aardappel met aubergine, courgette en geitenkaas

Bewegen Brein Gezond Goed nieuws
2 mei 2016

Last van astma? Ook dan is yoga goed!

Bewegen Body & Mind Gezond
28 september 2016

Waarom is goede sportkleding belangrijk?

Brein Gezond Liefde
13 november 2016

Hoe kun je meer van jezelf gaan houden?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!