Opvoeding: 7 tips voor positief opvoeden

Van 3 oktober t/m 9 oktober 2016 is het ‘De week van de opvoeding’, dus we besteden maar al te graag wat extra aandacht aan ouders en kinderen. Je kind gelukkig zien is immers het mooiste wat er is, toch? Vandaag daarom zeven tips omtrent het positief opvoeden van je kinderen.

Aandacht

Kinderen willen vaak graag iets laten zien. Werk van school, een gevonden steen of insect of misschien wel een tekening. Neem hier de tijd voor en stop even met wat je aan het doen bent. Geef aandacht aan je kind en laat zien dat je het interessant vindt. Kinderen vinden het leuk en fijn om aandacht te krijgen van hun ouders.

Regels

Stel vanaf het begin duidelijke regels op, zodat je kind weet wat hij/zij wel of niet mag en hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga met je kind zitten en leg de regels uit. Als je kind opmerkingen heeft dan kan je deze meenemen en samen de beste regels bedenken. Vertel ook altijd de gevolgen als je kind zich niet aan de regels houdt.

positief opvoeden

Meebrabbelen

Kinderen kunnen heel veel brabbeltaal praten. Het is vaak allemaal niet helemaal duidelijk, maar probeer mee te praten. Stel vragen en praat mee over dingen die je kind interessant vindt. Kinderen vinden het ook leuk als je zelf vertelt over je dag. Doe dat ook eens.

Duidelijke complimentjes

Geef je kind regelmatig een complimentje. Zeg dan duidelijk waar het compliment over gaat. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je meteen naar me toe komt’. Je kind vindt complimenten fijn en zal zich dan ook vaker zo goed gedragen.

Knuffelen

Het geven van een knuffel is voor alle kinderen erg belangrijk. De meeste kinderen vinden het erg fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden door hun ouders. Dit versterkt jullie band. Een kind zal dit als hij groter wordt ook altijd nog onthouden.

positief opvoeden

Rustig, maar duidelijk

Een kind en vervelend gedrag. Dit is een situatie waar ouders vaak mee zitten. Als je kind vervelend is, blijf dan rustig en zeg je kind duidelijk daarmee op te houden. Vertel dan hoe hij of zij zich wel moet gedragen. Als je kind luistert, dan geef je uiteraard een compliment.

Zorg ook voor jezelf!

Heel belangrijk: zorg goed voor jezelf! Als jij je goed voelt dan is het makkelijker om je kind goed op te voeden. En dan is er tijd en zin om samen leuke dingen te doen.

Je kan je kind op heel veel manieren positief opvoeden. Dit zijn zeven tips, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier. En als dat werkt, ga zo door! Lees ook ‘Zo worden jouw kinderen vriendelijke mensen’.

Bron tekst: Loes
Bron beeld: Shutterstock

 

Deel artikel

Lees ook


Body & Mind Gezond lifestyle
20 oktober 2016

Van rookmoment naar beweegmoment


Brein Gezond
27 juli 2017

Slechte slaper? Dit is dé oplossing volgens wetenschappers…


Advies Body & Mind Gezond
4 september 2016

Zo geniet jij optimaal van je zondagavond


Bewegen
23 maart 2017

Drie don’ts tijdens je workout


Gezond
13 maart 2018

Waarom is luisteren naar je lijf zo ingewikkeld?


Gezond Voeding
21 februari 2018

Heerlijk recept van DISQ: chili

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!