fbpx

7 tips waarmee je beter spaart voor de studie van je kind

Door de afschaffing van de basisbeurs is studeren vanaf dit jaar een stuk duurder. Studenten kunnen voortaan wel meer lenen bij de overheid, maar als ouder wil je liever niet dat je kinderen met een grote schuld aan hun carrière beginnen. Veel ouders sparen daarom voor hun kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven zeven tips als je gaat sparen voor de studie van je kinderen.

1. Begin vroeg

Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om een flink bedrag bij elkaar te krijgen. Over geld dat je opzij zet als je kind nog een baby is, krijg je achttien jaar lang rente. Wacht daarom niet tot je kind halverwege de middelbare school is, maar begin zo vroeg mogelijk. Is je kind wel al wat groter, maar heb je nog niets gespaard? Het is nooit te laat om alsnog te beginnen.

2. Check of je het geld kunt missen

Sparen voor de kinderen is sparen voor de lange termijn. Doe dit met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Check of je financiële buffer groot genoeg is om eventuele tegenvallers op te vangen zoals ontslag of ziekte. Zo voorkom je dat je in slechte tijden de spaarpot van de kinderen moet aanbreken.

3. Maak maandelijks een vast bedrag over

Stel een vast bedrag in dat elke maand automatisch wordt overgemaakt. Neem als overboekdatum een dag kort na de storting van je salaris. Zo dwing je jezelf om consequent door te gaan met de opbouw van je spaarpot.

4. Kies je spaarrekening zorgvuldig of overweeg alternatieven zoals een deposito of beleggen

Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden van een spaarrekening. Omdat je spaargeld voor de kinderen niet meteen nodig hebt, kun je ook kiezen voor alternatieven. Denk aan een spaardeposito. Daarop krijg je meer rente, maar het geld staat wel voor langere tijd vast bij de bank. Je kunt natuurlijk ook beleggen. Op de lange termijn levert dit vaak meer op dan een spaarrekening. Je loopt met beleggen wel meer risico. Ga niet zomaar op eigen houtje beleggen, maar win eerst advies in van een expert.

5. Of los extra af op je huis

Zo verlaag je je eigen kosten als de kinderen studeren. De extra ruimte die je dan hebt, kun je gebruiken voor een bijdrage in de studiekosten. Het grootste voordeel van aflossen is dat je voorkomt dat je elk jaar 1,2% vermogensbelasting moet betalen over de studiespaarpot. Er zitten wel haken en ogen aan extra aflossen. Een daarvan is dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Laat je hierover ook adviseren.

6. Zet een studiebijdrage op het verlanglijstje van je kind

Veel opa’s en oma’s sparen zelf al voor hun kleinkinderen, maar verjaardagen en feestdagen zijn een goed moment voor een extra bijdrage. Kinderen hebben vaak al heel veel speelgoed en het vinden van een leuk cadeau is voor veel ooms en tantes een opgave. Een bijdrage aan de studie is een waardevol cadeau voor de lange termijn.

7. Betrek je kind bij zijn of haar studiepot

Laat je kind regelmatig zien hoeveel je voor hem of haar opzij zet. Zo leert het hoe je spaart voor de lange termijn en wat het effect van rente is. Misschien krijg je je kind op een gegeven moment zelfs zover dat het een deel van het zakgeld of loon uit een bijbaantje in de spaarpot stopt. Zo sla je twee vliegen in een klap: je geeft je kind een goede start en je brengt het financiële vaardigheden bij waar het de rest van zijn of haar leven plezier van heeft.

Eerder gaf Henriëtte Raap van Wijzer in geldzaken onder andere 5 tips over het zakgeld van je kind.

Lees hier hoe je je kind om leert gaan met geld.

Als ouder wil je liever niet dat je kinderen met een grote studieschuld aan hun carrière beginnen.


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF