9x tips om jouw kind weer zelfvertrouwen te geven

Kinderen weer zelfvertrouwen geven

Hoewel veel volwassenen ook weleens een lesje zelfvertrouwen kunnen gebruiken, zijn er ook veel kinderen die last hebben van onzekerheden. Als ouder heb je dan een belangrijke taak, maar hoe help je je kind? Wendy Online geeft negen tips om jouw kind weer zelfvertrouwen te geven. 

1. Erken gevoelens

Kinderen willen graag serieus genomen worden en dat geldt ook bij onzekerheden. De eerste stap als ouder is dus om te erkennen dat er onzekere gevoelens zijn en het zelfvertrouwen even op een laag pitje staat. Praat erover met jouw kind om te kunnen achterhalen of er een achterliggend probleem is.

2. Wees alert op onjuiste overtuigingen

Kinderen onder elkaar kunnen soms gemener zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Let daarom goed op hoe jouw kind over zichzelf denkt, want misschien heeft hij overtuigingen die totaal niet kloppen. Misschien hebben leeftijdsgenoten jouw kind wijsgemaakt dat hij dom of dik is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Probeer duidelijk te maken wat er niet klopt aan de overtuigingen die jouw kind heeft, ook al heeft het misschien veel tijd nodig.

3. Vermijd vergelijkingen

Niets vervelender voor kinderen om te horen dat een broertje, zusje of vriendje iets beter doet of kan. Probeer daarom als ouder vergelijkingen zoveel mogelijk te vermijden. Als je er niet onderuit komt, probeer het dan positief te benaderen zodat het geen effect heeft op het zelfvertrouwen van van jouw kind.

4. Zorg voor een positieve sfeer in huis

Soms zorgen situaties buitenshuis ervoor dat kinderen onzeker worden en als ouder heb je daar soms geen invloed op. Daarom is het extra belangrijk dat thuis een veilige haven is, zorg dus voor een positieve sfeer thuis. Maak ruimte om te praten over problemen, zodat je als ouder misschien wel in kunt grijpen als dat nodig is.

5. Benoem kwaliteiten in het openbaar

Als volwassene krijg je graag erkenning voor kwaliteiten en kinderen willen dat ook. Probeer dus kwaliteiten van jouw kinderen op te noemen in het openbaar, zoals op familiefeesten of op school. Als jouw kind merkt dat hij geprezen wordt, heeft dat een positief effect op zijn zelfvertrouwen. Let er wel op dat je niet overdrijft, want geen enkele ouder wil een narcistisch kind creëren.

6. Onvoorwaardelijke liefde

Als ouder houd je onvoorwaardelijk van jouw kind, maar niet alle kinderen snappen hoe dat zit. Laat kinderen daarom zien wat onvoorwaardelijke liefde betekent. Ook al maken kinderen soms fouten en moeten ze dingen leren, de liefde is er niet minder om.

7. Vraag om hulp

Als je jouw kinderen om hulp vraagt bij klusjes in huis, zullen zij zich belangrijk voelen en op den duur merken dat ze onmisbaar zijn. Het is een manier om te laten zien dat liefde onvoorwaardelijk is en dat hulp vragen heel normaal is.

8. Vier successen

Kinderen zijn over het algemeen dol op feestjes en als zij merken dat successen ook gevierd worden als kleine feestjes, zullen zij ook beter hun best doen. De eerste keer fietsen zonder zijwieltjes of een moeilijke toets op school maken, wordt dan ook minder eng.

9. Wees een voorbeeld

Kinderen zijn een kei in gedrag kopiëren, dus als jij als ouder regelmatig onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, zullen kinderen dat gedrag overnemen. Investeer dus ook in je eigen zelfvertrouwen.

Bron: Popsugar
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Voeding
4 maart 2017

Recept: groene asperges met een gepocheerd ei en parmezaan


Bewegen Gezond
31 maart 2018

Wendy wordt uitgedaagd voor een potje RaceRunning


Brein
3 april 2017

Wat doen rituelen voor ons?


Bewegen Gezond Vrijheid & balans
19 september 2017

5x feitjes over het vrouwenhart


Achter de schermen Gezond Voeding Wendy
19 juni 2016

Receptje uit WENDY #7 – Focaccia met vijgen


Gezond
14 augustus 2017

4x recepten voor verse en gezonde thee

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!