Ook 5 minuten bewegen heeft een positief effect

traplopen
We kennen de richtlijnen: minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag bewegen. Maar wat als dat niet lukt? Dan begin je gewoon met wat wél haalbaar is. Want iedere minuut die je beweegt, heeft al een positief effect op je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Te hoge lat

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet je minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag bewegen. Lukt dat niet? Dan ben je niet de enige! Ruim een derde van de volwassenen wereldwijd voldoet niet aan de richtlijnen.

“Voor veel mensen ligt de lat te hoog en dat werkt demotiverend”, zegt wetenschapper Philipe de Souto Barreto van de Universiteit van Toulouse. In plaats van te moeten voldoen aan de richtlijnen, kunnen we onszelf beter motiveren om gewoon heel iets actiever te worden.

Goed voor de gezondheid

De richtlijnen van de WHO zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze hebben zeker voordelen voor onze gezondheid. Maar inmiddels heeft een aantal wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat ook minder dan 30 minuten bewegen al een positief effect heeft op je gezondheid.

Zo toonde een studie uit 2012 aan dat mensen die tussen 1 en 74 minuten per week wandelden negentien procent minder kans hadden om te overlijden dan mensen die de hele dag stil zaten. En een studie uit 2014 toonde aan dat vijf à tien minuten per dag hardlopen de kans op overlijden door een hartaanval aanzienlijk verminderd.

Kleine stapjes

Dr. James Borchers, sportarts aan de Ohio State University Wexner Medical Center is het met zijn collega eens. “Als je helemaal niets doet, wat vooral bij ouderen het geval is, lijkt 30 minuten per dag niet te doen.” Begin daarom met wat wél kan, ook al is het maar vijf minuten.

Bron: LiveScience
Deel artikel

Ook leuk


Bewegen Body & Mind Gezond
1 november 2016

7x voor deze yoga oefeningen hoef je je bed niet uit


Advies Apps & Tech Gezond lifestyle
30 mei 2016

Slimme app spoort huidkanker op


Bewegen
27 maart 2017

Mooie billen, hoe krijg je die? Mark Tuitert geeft tips!


Brein Gezond
17 maart 2017

Echt waar: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen


Voeding
15 april 2017

Hoeveel zout eet jij?


Gezond
6 februari 2017

Mark Tuitert: 'Zo houd je goede voornemens vol!'