Boek van de week: Kinderboekenweek 2016 – Voor altijd jong!

“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.” ? Albert Einstein

En daarom vieren we deze week Kinderboekenweek! Al sinds 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerende week van 10 dagen in september en oktober ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Tijdens deze week krijg je in de boekwinkel bij besteding van €10,- het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Ook wordt er ieder een schitterend prentenboek gemaakt door een bekende illustrator speciaal voor deze week.

En omdat kinderboeken mij in ieder geval heel gelukkig maken, deze week aandacht voor de twee boeken en auteurs waar het deze week omdraait.

Oorlog & vriendschap

Dit jaar was het de eer aan Dolf Verroen (87) om het geschenk te schrijven. Dolf: “Ja, het is wel geweldig dat ik op mijn leeftijd ben gevraagd. Dat had ik nooit durven denken. Ik zou het niet durven. Geweldig dat je zoveel vertrouwen krijgt. Waar ik vooral blij mee was, waren de reacties. Ze belden mij: Dolf, alle reacties zijn positief. Dat is een bevestiging dat het echt goed is. Ik ben echt een treetje hoger gekomen.”

Zijn boek ‘Oorlog & vriendschap’ is een prachtig verhaal, dat grotendeels is geïnspireerd op zijn eigen jeugd. “Mijn boek gaat over de oorlog. Ik was een jaar of acht. Ik zat naast een nieuwe jongen in de klas en we keken elkaar aan en ik dacht: dit wordt een vriend van me. En hij had precies hetzelfde gevoel. Op een dag nam ik hem mee naar huis en hij gedroeg zich keurig, maar toch had mijn moeder iets tegen hem. Ze zei: “maar weet je dan niet dat zijn ouders NSB’ers zijn, en wij hebben onderduikers in huis. Hoe kun je dat doen? Ik wil niet meer dat je met die jongen omgaat.” Dus de omgang werd verbroken en we verloren elkaar uit het oog. Maar op een dag zag ik Kees staan in het uniform van de jeugd-NSB. We zagen elkaar op hetzelfde moment. Mijn moeder zei: doorlopen, gewoon negeren. Ik liep als een zombie langs hem heen. Dat ben ik nooit vergeten. Het verraad dat je aan elkaar doet. Dat is de essentie van het verhaal. Ik heb hem nooit meer gezien. Ik heb het altijd met me meegedragen. Niet als een zware last, maar toch met een soort schuldgevoel. Misschien heb ik met dit verhaal wel iets ingelost. Ik heb in ieder geval gezegd hoe laf ik was. Ik had me dat natuurlijk nooit door mijn moeder moeten aanpraten, ik had naar hem toe moeten gaan. Maar aan de andere kant: in het verhaal is het net alsof we een lange vriendschap hadden. In werkelijkheid was het een aanloop naar vriendschap, het zat nog in de knop.”

Hier kun je het hele interview net Dolf terugzien: http://bit.ly/2dNrC6G

Waar is Ludwig?

Floor Rieder, wiens werk je misschien wel kent van het schitterende Het Raadsel van alles wat leeft, maakt dit jaar het prentenboek Waar is Ludwig. Floor: “Het gaat over een oma die haar kat kwijt is. Ze gaat alle buren langs op zoek naar haar kat. Je ziet dus al die huizen van buiten. En aan de andere kant zie je alle huizen van binnen en laat de kat zien waar al zijn favoriete plekjes zijn.”

Floor heeft voor een hele bijzondere vorm gekozen, een leporello, van wel twee meter lang: “Het is uit gestanst in de vorm van huizen. Aan de ene kant lees je dus het verhaal van oma die in een soort van hysterie haar kat zoekt, wat ik heel erg oma-achtig vind, met haar afwashandschoenen nog aan met postertjes door de straat. En aan de andere kant zie je eigenlijk de kat heel relaxed lekker rondsnuffelen, niks aan de hand, en hij heeft overal zo zijn vrienden, of juist niet. Hij laat zien waar hij het liefst poept en eet. Het gaat bij die kat eigenlijk altijd over eten. Zo is dat nu eenmaal.”

kinderboekenweek

Hier kun je het hele interview met Floor terugzien: http://bit.ly/2dxAE9X

Winnen?

Wil jij kans maken op een schitterende goodiebag vol mooie kinderboeken? Laat ons weten wat jouw favoriete kinderboek is en wie weet heb jij straks een tas vol dromen en fantasieën om uit voor te lezen, cadeau te doen of zelf van te genieten. Mail naar winactie@wendymultimedia.nl, met als onderwerp ‘Kinderboek’. Meedoen kan tot en met 13 oktober 2016. Vrijdag 14 oktober 2016 maken we de winnaar bekend. Vergeet ook niet je adresgegevens te vermelden. De meest originele inzending wordt beloond met een boekenpakket. Op deze winactie zijn onze actievoorwaarden van toepassing.  Mooie dag & tot volgende week!

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

 

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!