Boeken van de week: kookboeken

kookboeken

“After a good dinner one can forgive anybody, even one’s own relations.”

– Oscar Wilde, A Woman of No Importance

Daarom, op de valreep voor Kerst, de mooiste kookboeken voor eindeloze brunches, lunches, borrels, diners & suppers.

En als ik nog een tip mag geven… eten delen, betekent verhalen delen. En er zijn nog heel veel verhalen te ontdekken. Whocares is een organisatie die als missie heeft bijzondere verhalen te delen met zoveel mogelijk mensen. Omdat ze geloven dat iedereen het verschil kan maken. En dat het bieden van inspiratie de eerste stap is. Whocares gaat op zoek naar slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral naar de individuen achter de initiatieven: gewone burgers, entrepreneurs, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende types die hun handen uit de mouwen steken en iets doen. Met hun nieuwste initiatief Open Crib hopen ze onze deuren te openen.

Open je huis.

Misschien open je nog wel veel meer.

Sharing is caring

kookboeken

Bollyfood – Jean-François Mallet

Een magistraal kookboek, zowel qua vormgeving als inhoud. Letterlijk met een gouden randje. Zwervend van het ene Little India naar het andere, duikt journalist en chefkok Jean-François Mallet onder in de coulissen van de kruidentuinen in Kerala, volgt hij dembalawas in de straten van Mumbai, snort hij kleine, onbekende gerechten op in de kraampjes van Kochi, helpt hij bij de theeoogst in Sri Lanka, en zo meer. Hij werd opgenomen door de Indiase gemeenschappen van Londen, Singapore, Mauritius en Parijs, en heeft tijdens deze grote reis, die gewoon al bij onze achterdeur begint, zeldzame momenten op beeld vastgelegd. Hij heeft 100 heerlijke, gekruide en eenvoudige recepten beschreven, waardoor we zo de kookpotten van het Indisch subcontinent intuimelen.

kookboeken

Bon appétit – Francois-Régis Gaudry

Is het een receptenboek? Niet alleen, want koken vraagt specifieke kennis en kunde – en ook die komt aan bod. Een encyclopedie dan? Ja, maar geen grote, duur betaalde die zwaar op de maag ligt. Laten we het houden op een leuke, ongestructureerde inventaris. Gerechten van beroemde en minder beroemde chef-koks, maar ook de perfect geroosterde kip en eetbare insecten, alles wordt gekeurd en besproken.  François-Régis Gaudry is culinair journalist en redacteur voor L’Express. Hij presenteert op zondagochtend het radioprogramma ‘On va deguster’ op France Inter. Daarnaast schrijft hij het gastronomische blog Et toque! en is hij auteur van verscheidene boeken over gastronomie.

kookboeken

Simple food – Sergio Herman

“Hoe meer ik van de wereld zie en hoe meer ik proef: steeds vaker kom ik uit bij de smaken uit mijn jeugd.” Sergio Herman ( 5 mei 1970) zijn culinaire hoogvliegerij is gebaseerd op vakkennis, gevoeligheid, de mooiste Zeeuwse producten en keukentechnieken. In zijn nieuwste kookboek Simple food trakteert Sergio op de lekkerste maltijden voor elke dag, zonder gastronomische hocus pocus. Met de ervaring van een super chef toont hij smakelijk en eenvoudig te bereiden recepten. Ver weg van de restaurantkeuken met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn.

kookboeken

Solofood – Janneke Vreugdenhil

Al rommelend in de keuken leerde Janneke na haar scheiding weer voor zichzelf te zorgen. Ze was gewend om te koken voor anderen, voor haar man, haar gezin, haar familie en vrienden, ze kookte soms voor de hele straat. Koken was haar manier om anderen te laten genieten. Nu leerde ze dat ze dat genot zelf ook waard is. Koken voor jezelf is, weet ze inmiddels, niets meer of minder dan een exercitie in houden van jezelf. En als je lief bent voor jezelf, is het ook makkelijker om lief te zijn voor anderen. Solo Food is een opgewekt en persoonlijk, inspirerend kookboek met 72 recepten die je ernaar doen verlangen om aan tafel te gaan.

kookboeken

Chickslovefood

Druk, druk, druk, maar óók gezond en lekker eten… het fonkelnieuwe boek van bestsellerauteurs Nina en Elise van Chickslovefood staat vol met makkelijke meeneem-ontbijtjes, fijne ovenschotels die je een dag eerder al kunt maken, healthy lunches die na drie uur in je tas nog steeds heerlijk zijn en supersnelle sinners. Alles met maximaal vijf ingrediënten. Door handige tips en tricks leer je bovendien hoe je eten langer kunt bewaren en beter vooruit kunt plannen. Een must have voor werkende ouders, gejaagde studenten en ieder ander die drukbezet is.

 Winnen?

Wil jij kans maken op een fraai kookboeken pakket? Laat ons weten waarom! Mail naar [email protected], met als onderwerp Kookboeken. Meedoen kan tot en met donderdag 29 december 2016. Maandag 2 januari 2017 maken we de winnaar bekend. Vergeet ook niet je adresgegevens te vermelden. De leukste inzending krijgt het pakket opgestuurd! Op deze winactie zijn onze actievoorwaarden van toepassing

Mooie dagen!

Janneke

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.