Brainhack: maak NU een eind aan je uitstelgedrag!

Uitstelgedrag_1290pxBen jij een typische uitsteller? Dan is er goed nieuws! Onderzoek toont aan dat je uitstelgedrag kunt voorkomen door anders te gaan denken over tijd.

Brainhack

Je kent dat wel: je weet al maanden dat die deadline eraan zit te komen en toch begin je (weer) te laat. Met een hoop stress als gevolg. Maar gelukkig is er iets aan te doen. Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten namelijk een uiterst simpele brainhack.

Kleine brokjes

De truc? Deel de tijd tot je deadline op in kleinere eenheden. Als je opdracht over drie maanden klaar moet zijn, bedenk dan dat je 90 dagen de tijd hebt. En is je deadline over drie dagen, maak er dan 72 uur van.

Toekomst naar het heden

Door de tijd op te delen, breng je de toekomst psychologisch gezien in het heden. En dat is gunstig, zegt Dr. Daphna Oyserman, in de Huffington Post. “Mensen zijn namelijk meer geneigd om energie te stoppen in doelen die dichterbij lijken. We richten onze aandacht op het heden, omdat dat zeker is. De toekomst is slechts een mogelijkheid en heeft misschien later onze aandacht nodig.”

Experiment

In een van de experimenten werd de deelnemers gevraagd om zich voor te stellen dat ze een trouwerij moesten voorbereiden. De deadline werd gesteld in dagen, maanden en jaren. Wat bleek? Degenen die de tijd tot de trouwerij in dagen telden, stelden zich voor dat die gemiddeld 30 dagen eerder zou plaatsvinden dan degenen die in maanden of jaren telden.

Eenheid van tijd

Uit dat experiment blijkt dat de techniek ook effectief is als een deadline nog ver weg is. Oyserman: “Mensen richten zich eerder op de eenheid van tijd – de korte periode van één dag – dan op het daadwerkelijk aantal dagen.”

Dus: begin de dag maar eens met het omrekenen van je deadlines. Morgenochtend? Dat is over 24 uur. De hoogste tijd om aan de slag te gaan!

Bron: Huffington Post
Beeld: Shutterstock
Stel niet langer uit!
Deel artikel

Ook interessant

Brein Gezond Stress
23 december 2017

7x tips om te ontstressen tijdens je vakantie

Advies Body & Mind Gezond
4 september 2016

Zo geniet jij optimaal van je zondagavond

Doen Gezond Koken Voeding
18 juli 2016

Drink jezelf gezond: Groene thee met munt & citroenverbena

Gezond Voeding
28 juli 2018

Zomers ontbijt to go: aardbei-kokos ontbijtdrink

Gezond Goed nieuws Voeding
12 mei 2016

Proost! Een biertje per dag is goed voor je hart

Gezond Stress
14 september 2017

Deze trucs zorgen ervoor dat je stopt met piekeren

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!