Cheryl schrijft een boek vol intieme briefwisselingen

Het was een aangrijpende, onverwachte aanval op mijn emotie. Ik zag het niet aankomen, ik had het niet vermoed. Ik zat immers bij de kapper, een plek waar de veelal luchtige sfeer beheerst wordt door de verhalen uit de Story, Party en Weekend, omlijst met het geluid van water, schaar en föhn. Door verhalen over mensen die leven op een andere planeet dan de aarde. Mensen die er veel erger aan toe zijn dan wij gewone stervelingen, want wij hebben toch niet zoveel te verliezen. Hoe hoger op de trap, hoe dieper je kan vallen.vdh9789023491064

Ik las alleen geen tijdschrift, maar een boek. Een boek dat me geschikt leek om bij de kapper te lezen. Achteraf gezien weet ik niet waarom ik dat dacht. Misschien werd het me ingegeven door de zachte titel die de belofte aan iets zoets in zich heeft, de belofte aan iets lekkers. Die belofte wordt weliswaar ingelost, maar met een bitter smaakje on the side.

Lieve Sugar

Schitterende kleine dingen is een selectie van columns van Lieve Sugar, waarvan een groot deel oorspronkelijk werd gepubliceerd op TheRumpus.net. Lieve Sugar is niet zomaar een adviesrubriek, maar dat zal je zelf wel lezen wanneer je het boek openslaat (doen!). Achter Lieve Sugar gaat namelijk schrijfster Cheryl Strayed schuil. De schrijfster van het ontroerende Wild (dat verfilmd is met Reese Witherspoon en waar we eerder over schreven) en Torch. Maar dat weten de meeste (tevens anonieme) brievenschrijvers niet.

Schitterende kleine dingen is een verzameling intieme briefwisselingen tussen Cheryl en deze anonieme ‘Verstikt’, ‘Vastzitter’, ‘Vertrouwenspersoon’, ‘Tekortschietster’, ‘Eroverheen’ en vele anderen. Tijdens het lezen leek het alsof ik de brieven een voor een in mijn handen had. Ik kon de schrijver ervan de woorden horen denken. De onmacht. Het verdriet om het onbegrip van een schijnbaar lege wereld waarin iedereen op zijn eigen eiland zit. Of planeet, zo je wilt.

Duizend scheermesjes

Cheryl is er niet op uit om de brievenschrijvers compassie bij te brengen of wat standaard tegenwijsheden te serveren. Wat haar betreft komt het er op neer dat iedereen onverklaarbaar verdriet staat te wachten. Iedereen. Hoog of laag op de ladder. En als geen ander kan zij dat verdriet omsmelten naar inzicht. Al beweeg ik me ergens onderaan die trap, toch viel ik hard. Ik viel op de woorden, zo puur, oprecht en pijnlijk dat ze als duizend scheermesjes over mijn hart schraapten. Welke brief dat teweeg bracht, laat ik hier verder in het midden. Voor iedereen is er een verhaal dat hem of haar zal raken, waarbij je zal denken dat jij ‘t hebt geschreven. En als dat niet zo is, dan zal er wel een antwoord zijn dat toepasbaar is op jouw vragen. De juiste vragen stellen, dát is wat Cheryl jou laat doen.

Maar bovenal zal je in dit boek iemand vinden die naar je luistert wanneer je je verschrikkelijkste bekentenissen openbaart. Je kunt Cheryl niets vertellen wat ze niet mooi en menselijk vindt. Zij begrijpt dat aandacht de eerste en ultieme daad van liefde is, en dat de hulpbron bij uitstek, die in onze samenleving aan het opdrogen is, niet goedkope olie, drinkwater of zelfs gezond verstand is, maar mededogen.

Schrijf!

Digitale post is snel gestuurd en kan ongetwijfeld minstens zulke mooie woorden bevatten als een handgeschreven brief, maar toch zal het nooit de romantiek evenaren die een handgeschreven boodschap herbergt. De geur van de inkt, het papier, de lang halen, de postzegel die zorgvuldig op de enveloppen is geplakt. Het loopje naar de rode brievenbus. Het klikkende geluid van de zwarte klepjes wanneer de hand die brief schreef, deze zelfde brief door de gleuf naar binnen laat glijden. Dus pak een pen, potlood, eyeliner desnoods. En schrijf!

Bij dezen enkele inspirerende hulpmiddelen voor brieven aan enkele hele belangrijke mensen.

Brieven aan mijn toekomstige zelf
Brieven aan mijn baby
Brieven van belang
Ode aan de brief

Janneke Siebelink groeide op in een huis vol verhalen. De letters dansten door het huis, van de muren droop de inkt. Haar liefde werd gevoed door de verhalen die haar moeder haar voorlas in bed en die ze later zelf las in boeken van Roald Dahl en Tonke Dracht. Ze studeerde aan de Frederik Muller Academie om te leren hoe je boeken drukt, bindt en verspreidt en ging vervolgens bij verschillende uitgeverijen aan het werk om nu bij bol.com als Redacteur Boeken bij de grootste boekwinkel van Nederland te doen wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden op haar eigen pagina. Voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!