Clara: 'Het is soms best oké om die middelvinger in de lucht te gooien.'

shutterstock_380466040

Mijn zusje deed mij het boek cadeau met de titel: F*ck It! deel 2. Ja echt, een 363 pagina’s tellend boek over twee woorden. Het boek zit inmiddels vol ezelsoren en blauwe aantekeningen in de zijlijnen. Ik heb het in één keer uitgelezen.

F*ck it gaat voor mij over het loslaten van alle verwachtingen waarmee we overspoelt worden op school en in onze opvoeding, maar die behoorlijk in de weg kunnen zitten als je later groot bent. Als ondernemer en alleenstaande moeder van drie kinderen, heb ik ondertussen een aardig hoog F*ck it!-gehalte opgebouwd. Ik doe waar ik in geloof en ben niet bezig met wat anderen van mij denken.

Zwakke plek

Maar ik heb één zwakke plek en dat is dat ik graag aardig gevonden wil worden. Ik spreek mensen niet aan en ontwijk situaties waarin conflicten dreigen te ontstaan. Want alles voor de lieve vrede. Dit weerhoudt me er soms van om te zeggen wat ik ergens écht van vindt. Als het aankomt op relaties, kan mijn F*ck it! gehalte nog wel een boost gebruiken.

De afgelopen tijd heb ik veel aan het boek gedacht toen ik professionals moest coachen. Eén van de deelnemers – Theo – vertelde over zijn verlangen om minder te werken, maar zijn hypotheek liet dat niet toe. Een ander wil eigenlijk piano leren spelen maar vindt zichzelf daar te oud voor. En Pieter werkt iedere avond, want “het is hier normaal dat je om één uur ’s nachts je mail beantwoordt.”

Middelvinger

Dat zette me aan het denken. Hoe zou het toch zijn geweest als wij als kind al geleerd hadden om af te rekenen met verwachtingen van anderen? Waarom zou je stil moeten zitten als bewezen is dat bewegen – ook dat irritante gefröbel – je hersenen stimuleert? En waarom zou je binnen de lijntjes leren kleuren, als de meeste innovaties juist ontstaan zijn door het lef om er buiten te kleuren?

Dat is waar Gelukskoffer in essentie ook over gaat. Je eigen stem vinden en de wetenschap dat je gedachten invloed hebben op de manier waarop je jouw unieke talenten tot uiting brengt. Loslaten wat anderen willen, over je denken en over je zeggen. Met andere woorden; het is soms best oké om die middelvinger in de lucht te gooien. En die pianoles gewoon te nemen, ongeacht je leeftijd. En om bij het binnenkomen van die ene e-mail om één uur ’s nachts je computer uit te zetten en te denken: F*ck it!

Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige, ontwerpt leiderschapstrajecten op basis van positieve psychologie voor bedrijven. Zij is initiatiefnemer van de Gelukskoffer (een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor groep 3/4, 5/6 en 7/8 van het Primair Onderwijs) en maker van Ondernemend Geluk, een boek met dvd waarin 48 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en politici aan het woord komen over het belang van geluk in je leven en in je werk.

Lees hier de eerdere blogs van Clara voor Wendy Online.