fbpx

Column Goedele: juist nu heb je familie nodig

De tijd van goede voornemens is aangebroken: misschien is het tijd voor een drastische en moeilijke, maar wel noodzakelijke keuze. Goedele zegt: stap uit die narcistische relatie! NU!

Lieve lezeressen en lezers,

Je wilt niet weten hoeveel mails ik ontvang van vrouwen die een relatie hadden met een narcist. ‘Goedele! Je moet andere vrouwen waarschuwen!’ Nu is er niets mis met jezelf geweldig vinden en je eigen wensen nastreven, maar als dat ten koste gaat van een ander, heb je misschien een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voor de duidelijkheid: ook vrouwen kunnen narcistisch zijn! Het belangrijkste om te weten is dat er één kerneigenschap is: een narcist is gekwetst. Meestal werd hij (of zij) als kind emotioneel verwaarloosd, waardoor hij zich ongeliefd en niet zelfverzekerd voelt en op alle mogelijke manieren op zoek gaat naar aandacht, liefde en bevestiging om zich goed te voelen. Hij vindt dat hij het recht heeft om op anderen neer te kijken. Voor je het weet, dicteert hij hoe je je moet gedragen. Zijn belangrijkste wapen is het ‘vriendelijk’ of hulpvaardig kleineren. Liefst in het bijzijn van je vrienden of kinderen. ‘Zucht, ik doe dit wel even, want met jou komt dat NOOIT goed.’

Het begint vaak als een sprookje: een narcist kan je verliefd doen worden als geen ander. Elektriciteit! Match made in heaven! ‘Jij bent de ware – alle andere vrouwen hebben me teleurgesteld’ (hier zou de eerste alarmbel moeten afgaan). Deze supercharmeur blaast je van je sokken met zijn charisma en meet zich vaak precies de eigenschappen aan waarnaar jij op zoek bent.

Geflirt met de ober

Pas later begint het drama. Vanwege om het even wat. Als hij ’s ochtends moe is, heb jij hem te laat op gehouden. Als je een gratis drankje krijgt, heb je geflirt met de ober. Gaat hij vreemd, dan was dat omdat jij hem zich niet genoeg man deed voelen. Niets is ooit zijn schuld, altijd die van jou of een ander. Hij duldt vaak geen tegenspraak en voelt zich boven de wet verheven. Hij leeft volgens het lustprincipe en heeft nul frustratietolerantie. Rekening houden met anderen? Het komt zelfs niet in ’m op. Hij geeft zijn eigen zwaktes nooit toe en benadrukt die van anderen. Heel vaak zijn narcisten hoog intuïtief en voelen ze precies waar jouw zwakke plekken liggen. Voor je het weet, twijfel je aan jezelf, loop je op eieren en voel je je schuldig dat je hem zich zo ellendig laat voelen (‘Je verpest altijd mijn goede humeur’, ‘Ik kan je nooit eens blij maken’). Dit gedrag wisselt hij Jekyll & Hyde-gewijs af met poeslieve goedmakerijtjes, berouw of een charmeoffensief zodat je weer zwicht. Afstoten en aantrekken. Zodat je verward ‘in zijn controle’ blijft.

Waarom? Als je één ding moet onthouden, is het dit: een narcist voedt zich met jouw energie en aandacht (drama is aandacht!). Uiteindelijk raak je emotioneel volledig uitgeput. En hij voelt zich on top of the world. Jij kunt er niet met vrienden over praten, want zij zien enkel zijn charmante imponerende buitenkant.

We hebben maar één raad

Niet alle narcisten zijn gemeen: ze zijn zich vaak onbewust van hun gedrag. Ze hebben geen empathie en voelen dus niet welke schade ze berokkenen. Een narcist die dit leest, zal zich er wellicht niet eens in herkennen. Helaas: een narcist is vrijwel niet te veranderen. Ook niet door jou. We hebben maar één raad: stap uit de relatie. Dit zijn de momenten waarop je familie nodig hebt! Verstop je niet en probeer het niet per se uit te leggen. Zeg gewoon dat je nu steun nodig hebt, want alleen lukt het je nooit. Een narcist zal álles proberen om je terug te krijgen, van smeken tot dreigen. Zwicht niet, want dan geef je hem opnieuw aandacht en blijf je een pion in zijn machtsspel. Weet dat je lange tijd nodig zult hebben om te herstellen van de psychologische oorlog. Focus op je toekomst, vol goede dingen voor jezelf en wentel je in warmte. Echte familiewarmte.

Liefs Goedele



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF