Counselor Arold schrijft open brief aan gedachten

SONY DSC

Als je last hebt van je buren, spreek je ze daarop aan. Maar wat doe je aan de overlast vanuit je eigen bovenkamer? Aan die oeverloze stroom gedachten waaraan je bent overgeleverd? Arold Langeveld schreef ze een brief.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je hoofd leeg te maken. Door bijvoorbeeld sport, yoga of dans verschuift je aandacht naar je lichaam, waardoor je even niet in je kop zit. Gedachten nemen het helaas al snel weer over. Bevrijding van gedachten werkt niet door inzet, maar door inzicht. De neurowetenschap toont aan dat we niet de scheppers zijn van gedachten, maar de ontvangers. Die mogelijkheid is zo verbijsterend dat hij vraagt om een nieuwe omgang met ons brein. Tijd voor een hartig woordje met mijn gedachten!

Beste gedachten,

Bij alles wat ik meemaak, zijn jullie aanwezig. Dankbaar ben ik voor alle goeie ideeën, spontane ingevingen en binnenpret. Jullie trouw is bijzonder. Zelfs als ik jullie negeer, blijven jullie me opzoeken. Ik schrijf jullie omdat er een keerzijde is aan onze nogal hechte relatie. Heus, ik heb jullie lief. Maar in de oeverloze stroom gedachten die langskomt, zit wel erg veel informatie die ik missen kan. Ik las dat slechts vijf procent nuttig voor me is. En dat de overige 95 procent een soort ruis is, die ik per ongeluk net zo serieus neem!

Niets is mooi of lelijk van zichzelf. Dat wordt het pas wanneer mijn brein me dat influistert. Ik kan daardoor niet objectief naar mensen of situaties kijken. Jullie meningen en oordelen kleuren veel voor me in. Onlangs toonde een vriend trots zijn nieuwe auto. Prachtig vindt hij ’m. Ik niet. Wat zegt dat over die auto? Niets natuurlijk! Gedachten kunnen helemaal niet weten wat waar is! Soms denk ik dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik ambitieus aan de slag moet om het te worden. Dat is vast om me te beschermen, maar het maakt me vooral moe.

Het gepieker verspilt veel tijd en voor de meeste zorgen is geen enkele reden. Het doet me kiezen voor veiligheid, terwijl ik juist blij word van avontuur. Ik geef jullie die macht, maar dat stopt per nu. Want eerlijk gezegd ben ik het gelukkigst op de momenten dat jullie me compleet met rust laten. Dan is alles gewoon wat het is, zonder een verhaal. Onze relatie zal gaan veranderen. Ik heb jullie een tijd goed waargenomen en jullie geheim doorzien. Ik denk jullie helemaal niet! Ik schep geen gedachten, maar ontvang ze!

We horen bij elkaar, maar jullie stem is niet mijn stem! Wat een bevrijding! Blijf komen als verrassing. Maar verwacht niet dat ik jullie allemaal als cadeautjes zal openmaken. Denk wat je denken wilt, maar weet dat ik vanaf nu met veel meer aandacht luister naar jullie onderburen, mijn hart en mijn buik. Wijzere en lievere raadgevers ken ik niet.

Schrijf zelf een brief

Ook last van je ‘bovenburen’? Zijn het er te veel en zijn ze te luidruchtig? Gedachten hebben de neiging zich overal mee te bemoeien. Ze vragen veel aandacht. Wat heb jij nodig van je gedachten? Schrijf ook eens een briefje aan ze. Het lucht enorm op en laat je beseffen: zonder jou zijn ze nergens!

Gebruik deze zes punten als opstart om je brief te schrijven.

• Ik wil dat gedachten zich niet meer bemoeien met …
• Gedachten waar ik blij van word, zijn …

• Meningen die ik als dé waarheid zag, zijn …
• Oordelende gedachten over anderen die ik ga loslaten, zijn …
• Gedachten over mezelf die ik niet langer serieus neem, zijn …
• Gedachten over mezelf waarvan ik zeker weet dat ze waar zijn, zijn …

Arold Langeveld is counselor en presentatiecoach van de top van bekend en zakelijk Nederland. Deze column stond eerder in WENDY #3. Meer van Arolds werk lees je hier.

Counselor Arold Langeveld schreef een open brief aan zijn gedachten. Wat daarin staat, lees je op onze website. Wil je zelf ook een brief schrijven aan je gedachten? Arold heeft tips!
Lees ook:
Denken in je slaap
Deel artikel

Ook interessant

Gezond Stress
17 juli 2017

Relaxed op vakantie? 3x zo doe je dat…

Gezond Voeding
17 november 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond

Gezond Voeding
6 december 2016

Koken met aanbiedingen: vegetarische lasagne met paprika

Bewegen Body & Mind Brein Gezond
26 oktober 2016

Zo kun je goed wakker worden zonder koffie

Apps & Tech Bewegen Gezond Lifestyle
6 september 2016

3 apps om fitter te worden

Bewegen
12 juni 2018

DISQ op Healthy Fest

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!