Zeg gedag tegen je scheiding en begin je zoektocht naar geluk!

scheidingEen scheiding is ook een zoektocht naar nieuw geluk. Maar waarom lukt dat de één beter dan de ander? Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar legt het uit.

Loslaten

Sophie (39 jaar) had geen gelukkig huwelijk, maar ze hield van hem en bleef. Na 17 jaar samen zijn vertelde hij Sophie bij haar weg te gaan, hij koos voor de 10 jaar jongere Quinn. Haar wereld stortte in en alle ingrediënten waren aanwezig voor een gevecht. Toch deed ze dit niet. Nu twee jaar later voelt Sophie zich beter dan ooit. Ook de kinderen zitten weer lekker in hun vel. Vanmiddag gaan ze samen met de kinderen naar de diploma uitreiking van hun oudste dochter. En daar kijken ze allemaal ontzettend naar uit!

Vasthouden

Anne (42 jaar) had een knappe man, drie lieve zoons en een mooie villa. Ze hoefde niet te werken. Ze had het liever anders gezien: thuis blijven voor de kinderen viel zwaar en ze miste haar werk. Daar kon ze met hem niet over praten, hij hoorde haar niet. Na jarenlang twijfelen besloot ze bij hem weg te gaan. Het werd geen makkelijke scheiding. Anne had zich voorgenomen dat hij zou ‘betalen’ voor de beste jaren van haar leven. Nu twee jaar later zitten ze inmiddels vele ruzies, verschillende advocaten en rechters verder.

Verwerken

Uit de verhalen van Anne en Sophie wordt duidelijk dat je met een scheiding verschillend om kan gaan. Sophie accepteert, na een moeilijke periode vol verdriet, haar scheiding. Op die manier kan zij haar ex los laten. Anne daarentegen kan de boosheid maar niet van zich afschudden. Een scheiding is een rouwproces en daar horen verschillende emoties bij. In het plaatje hieronder zie je dat je de volgende fases doormaakt: ontkenning, woede, verdriet en dieptepunt, acceptatie en nieuwe mogelijkheden.

scheiding

Weer gelukkig

Meestal duurt deze periode met ups en downs zo’n twee jaar. Vaak zie je dat boos blijven komt, doordat echte pijn en verdriet ervaren te beangstigend is. Dit was ook zo bij Anne. Vechten doe je dan liever, om zo de pijn maar niet te hoeven voelen. Toch is het om je scheiding echt te verwerken nodig- zoals je in de rouwverwerkingscurve goed kunt zien- om je verdriet net als Sophie toe te laten. En dan komt óók voor jou het moment waarop je zeggen kan: dag scheiding, hallo geluk!

Sissel is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. 

Auteur: scheidingsmediator Sissel Pemmelaar
Bron: Over rouw door E. Kübler-Ross

Deel artikel

Lees ook


Gezond Voeding
19 oktober 2016

Koken met aanbiedingen: witlof met gorgonzola, peer & mandarijndressing


Gezond
6 januari 2017

5 redenen waarom het bos een goed idee is


Brein Gezond
2 juli 2017

Even proberen: deze snelle oefening voor meer geluk


Gezond Liefde Magazine Relatie
14 oktober 2017

Waarom we juist wel seks moeten hebben


Body & Mind Brein Gezond
15 oktober 2016

Zo krijg jij ook een sterke persoonlijkheid


Advies Bewegen Body & Mind Gezond
12 mei 2016

Samen sporter maakt je sterker

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!