Zeg gedag tegen je scheiding en begin je zoektocht naar geluk!

scheidingEen scheiding is ook een zoektocht naar nieuw geluk. Maar waarom lukt dat de één beter dan de ander? Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar legt het uit.

Loslaten

Sophie (39 jaar) had geen gelukkig huwelijk, maar ze hield van hem en bleef. Na 17 jaar samen zijn vertelde hij Sophie bij haar weg te gaan, hij koos voor de 10 jaar jongere Quinn. Haar wereld stortte in en alle ingrediënten waren aanwezig voor een gevecht. Toch deed ze dit niet. Nu twee jaar later voelt Sophie zich beter dan ooit. Ook de kinderen zitten weer lekker in hun vel. Vanmiddag gaan ze samen met de kinderen naar de diploma uitreiking van hun oudste dochter. En daar kijken ze allemaal ontzettend naar uit!

Vasthouden

Anne (42 jaar) had een knappe man, drie lieve zoons en een mooie villa. Ze hoefde niet te werken. Ze had het liever anders gezien: thuis blijven voor de kinderen viel zwaar en ze miste haar werk. Daar kon ze met hem niet over praten, hij hoorde haar niet. Na jarenlang twijfelen besloot ze bij hem weg te gaan. Het werd geen makkelijke scheiding. Anne had zich voorgenomen dat hij zou ‘betalen’ voor de beste jaren van haar leven. Nu twee jaar later zitten ze inmiddels vele ruzies, verschillende advocaten en rechters verder.

Verwerken

Uit de verhalen van Anne en Sophie wordt duidelijk dat je met een scheiding verschillend om kan gaan. Sophie accepteert, na een moeilijke periode vol verdriet, haar scheiding. Op die manier kan zij haar ex los laten. Anne daarentegen kan de boosheid maar niet van zich afschudden. Een scheiding is een rouwproces en daar horen verschillende emoties bij. In het plaatje hieronder zie je dat je de volgende fases doormaakt: ontkenning, woede, verdriet en dieptepunt, acceptatie en nieuwe mogelijkheden.

scheiding

Weer gelukkig

Meestal duurt deze periode met ups en downs zo’n twee jaar. Vaak zie je dat boos blijven komt, doordat echte pijn en verdriet ervaren te beangstigend is. Dit was ook zo bij Anne. Vechten doe je dan liever, om zo de pijn maar niet te hoeven voelen. Toch is het om je scheiding echt te verwerken nodig- zoals je in de rouwverwerkingscurve goed kunt zien- om je verdriet net als Sophie toe te laten. En dan komt óók voor jou het moment waarop je zeggen kan: dag scheiding, hallo geluk!

Sissel is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. 

Auteur: scheidingsmediator Sissel Pemmelaar
Bron: Over rouw door E. Kübler-Ross

Deel artikel

Lees ook


Achter de schermen Advies Body & Mind Gezond Wendy
6 augustus 2016

Veilig zonnen, inclusief een perfecte tan!


Gezond Voeding
10 augustus 2017

Waarom het verstandig is om te minderen met zout eten


Brein Gezond Goed nieuws
28 april 2016

Tekenen is goed voor je geheugen!


Bewegen Gezond Voeding
25 september 2017

8 bewezen tips om af te vallen


Brein Gezond Stress
23 december 2017

7x tips om te ontstressen tijdens je vakantie


Gezond
9 augustus 2017

Dit is wat vliegen met je lichaam doet..

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!