Daphne: 'Emma is een soort verbeterde versie van mijzelf'

Voor het vierde nummer van WENDY gingen moeder Daphne Deckers & dochter Emma met elkaar in gesprek over hun relatie, overeenkomsten en verschillen.

Leven met een puberdochter is volgens Daphne in elke familie hetzelfde. ‘Je staat in de keuken en krijgt vanuit de slaapkamer, twintig stappen verderop, een WhatsApp met de vraag hoe laat we gaan eten. Ach, met pubers in huis is het altijd trekken en douwen, en soms trillen de ruiten, maar dat hoort erbij. Pubers willen van alles en denken dat ze niks mogen. Drinken bijvoorbeeld – iets wat ik zelf nooit heb gedaan. En ja, als moeder staat nu eenmaal in je cao dat je zo lang mogelijk moet proberen je kinderen níét te laten drinken, liefst tot hun achttiende…’

Emma:‘Oké, die afspraak heb ik een paar keer overtreden, toen was het even flinke bonje. Het is fijn dat mama en ik op elkaar lijken, want ik kan álles met haar delen; over jongens, school, ze begrijpt me altijd. Maar door onze koppigheid botsen we ook over de stomste dingen. Meestal over het feit dat ik ’s nachts na een feestje niet alleen of met een vriendin door het bos naar huis mag fietsen. Mijn ouders willen me altijd ophalen, maar: niet te laat, hooguit om half twee. Daar kan ik pissig over worden.’

DAPHNE4

Daphne:‘Terwijl Ries en ik juist om één uur knikkebollend op de bank denken: f*ck, we moeten nog een half uur overbruggen. Nou, nog maar even Netflix dan? Over een jaar, als ze op kamers zit, weten we helemaal niet meer wat ze uitspookt. Maar goed, dan wíllen we het ook niet weten. Zolang je in het weekend maar gezellig thuiskomt met je vuile was, haha!’

Sterke vrouw

Twee jaar geleden werd Daphne geveld door een infectie met een moeilijk te bestrijden multiresistente bacterie; maandenlang was de anders zo bedrijvige Deckers uit de running. Een vreemde periode, volgens Emma. ‘Mama was helemaal op. Ze ging niet naar RTL Boulevard, werkte niet aan haar boek, maar sjokte in haar pyjama door het huis. Ze kon zelfs geen columns meer schrijven. Het was anders. En eng. Ik durfde niet na te denken over wat er allemaal mis kon gaan.’

Daphne: ‘Een jaar lang liep ik rond met die bacterie; ik was volkomen afgepeigerd. Nog is mijn energie niet helemaal terug, ik ben sneller moe. Dat kan ook komen doordat ik alweer 46 ben of door de artrose, het erfelijke kwaaltje van mijn moeder, waar ik – vooral ’s ochtends – meer last van krijg. Ach, het is wat het is. Ik blijf gewoon lekker trainen om mijn gewrichten soepel te houden, daar focus ik me op: als ik iets wil, knok ik ervoor.’

DAPHNE3

Emma: ‘Dat bedoel ik: mijn moeder is een sterke vrouw en een fantastisch voorbeeld. Ze heeft een hoop bereikt, maar werkt daar hard voor. Dat ga ik ook doen. Mama is altijd zichzelf, ze schaamt zich nergens voor; op Instagram post ze zonder gêne make-uploze ik-ben-net-wakker-foto’s. Dat vind ik mooi. Het enige wat ze niet echt goed kan, is koken…’

Daphne: ‘Die boot heb ik inderdaad gemist, helaas. Gelukkig wordt dat me altijd goed ingewreven als we bij mijn geweldig kokende moeder eten.’ Emma, lachend: ‘“Ahaaaaa…”, roepen Alec en ik dan, “dus zó smaakt kip!”’

Het hele interview lees je in WENDY #4 en ligt nu in de winkels.

Tekst: Kim Hopmans
Beeld: Moon Jansen
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!