De basisregels voor een gesprek met jouw kind

3 vragen voor goede nachtrust bij kinderen

Een kind dat niet wilt luisteren, kan voor veel frustratie zorgen bij de ouders, maar vaak zit de fout in de communicatie naar het kind toe. Een andere aanpak zorgt wellicht voor een rustigere situatie. Je kind blij, jij blij!

Je kunt als ouder verschillende manieren hanteren om het gesprek aan te gaan met jouw kind wat niet alleen per gesprek, maar ook per kind zal verschillen. Toch gelden er bij alle situaties basisregels die je toe kunt passen om beter begrepen te worden door jouw kind en waarbij de kans op luisteren groter is.

1. Kom op niveau

Logischerwijs zit er een lengteverschil tussen de ouder en een kind, enkele uitzonderingen en tieners daar gelaten. Rechtop blijven staan als ouder tegenover een kind is letterlijk neerkijken op een ander en voelt intimiderend voor een kind. Vooroverbuigen en een kind recht in de ogen kunnen kijken, geeft aan dat je het gesprek serieus neemt en is een mooie uiting van respect.

2. De toon is alles

Zonder dat we het doorhebben, zorgen emoties vaak voor verschillende intonaties in onze stemmen. Als volwassene kunnen we die emoties door bepaalde intonaties vaak wel verklaren, maar kinderen kennen een enorme verscheidenheid aan emoties nog niet en snappen vaak ook niet dat boosheid ook snel weer kan verdwijnen. Probeer bij gesprekken goed te letten op wat de intonatie is van jouw stem, eventueel kun je de boodschap fluisteren naar jouw kind. Zo klinkt de stem automatisch een stuk rustiger en zul je waarschijnlijk ook sneller kalmeren als je boos bent.

3. Focus op het gesprek

Terwijl je een boodschappentas aan het uitruimen bent, vraag je jouw kind of hij zijn speelgoed wilt opruimen. Omdat je jouw focus verdeelt over meerdere dingen tegelijk, zal de boodschap ook afnemen in sterkte en is de kans dat jouw kind de opdracht niet oppakt erg groot. Als je wilt dat jouw kind luistert, is het van belang dat je de vraag bewust stelt, ziet dat jouw kind luistert en de boodschap kan opslaan en verwerken.

Natuurlijk zullen er ook momenten van tegenzin zijn, maar als je blijft onthouden dat deze in principe niet persoonlijk zijn gericht maar vaak voortkomen uit eerdere situaties zoals een gebeurtenis op school, helpt het om deze momenten te relativeren.

4. Loslaten

Na een serieus gesprek met jouw kind is het verstandig de sfeer weer relaxt te krijgen en dat betekent loslaten en erop vertrouwen dat jouw kind de boodschap heeft begrepen. En hoe kun je beter loslaten met een kind dan plezier maken, spelletjes spelen en grapjes maken.

Daarnaast geef je een heel belangrijk signaal aan kinderen af door na een serieus gesprek de zwaarte ervan los te kunnen laten, want zo kunnen kinderen zien dat hoezeer emoties ook op kunnen lopen, je ook moet kunnen loslaten.

5. Het goede voorbeeld

Een kind leert veel gedrag aan door te kopiëren. Als papa of mama niet luistert als een kind wat zegt, zal het ook slecht luisteren als papa en mama iets willen zeggen. Wees dus alert als jouw kind jou iets wilt vertellen en mocht het even niet uitkomen, maak dat dan duidelijk en vertel wanneer het beter uit zou komen. Eventueel kun je jouw kind ook vragen om het op te schrijven als de kans op vergeten groot is.

Beeld: Shutterstock
WENDY geeft een vijftal tips om het communiceren met de kids een stuk makkelijker te maken.
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!