Deel 1: Zó onderhoud je je vriendschap

Jij bent druk, je beste vriend of vriendin is druk, maar toch heb je elkaar hard nodig. Hoe zorg je ervoor dat je je vriendschap onderhoudt? Vandaag deel 1, morgen deel 2.

Of het nou om je goede vriend of beste vriendin gaat, je vriendschap is een relatie. En elke relatie heeft aandacht nodig. Hoe zorg je ervoor dat je goede vriend ook je goede vriend blijft? Nou zo!

 

Oude koeien

Het is niet heel erg mindfull, want daarbij hoor je in het hier en nu te denken … Toch is het belangrijk om met elkaar te praten over (leuke) dingen die jullie in het verleden samen hebben meegemaakt. Die geschiedenis deel je met elkaar. Dat geeft een band. Daarom zijn jullie samen wie jullie nu zijn.

 

Leer praten

Juist tegen je vrienden is het belangrijk je behoeften of je boosheid uit te spreken. Heb je zorgen of een probleem (met je vrienden), neem dan eerst de tijd om er goed over na te denken, en vertel het dan. Als je stilletjes boos bent, helpt dat niemand. Zeker niet je vriendschap. Echte vrienden willen weten wat er in elkaar omgaat.

 

Wees er

Het kan wel eens voorkomen dat je elkaar een tijd niet spreekt of ziet. Dat kán bij echte vrienden; het komt altijd wel weer goed, echte vrienden zullen er altijd voor elkaar zijn. Maar neem een periode van stilte niet altijd voor lief. Het is als vriend ook wel eens fijn dat je weet dat iemand betrokken is bij je. Ook een vriendschapsrelatie moet je onderhouden. Kortom: laat van je horen.

 

Speur

Hoe hechter de vriendschap, hoe beter. Dus is het goed om te praten over dingen die je nog niet van elkaar wist. Zoek naar een onderwerp in zijn of haar omgeving waar je niks van weet. Als je dat nou elke keer doet als je samen bent, verdiep je je relatie elke keer weer. Verras jezelf, en je vriend!

 

1 op 1

Heel gezellig om samen met een boel vrienden te chillen, maar het is ook goed om één-op-één-contact te hebben met je goede vriendin. Dan is er ruimte voor een persoonlijk gesprek, en dat verdiept de vriendschap weer. Het hoeft niet altijd een diep gesprek te zijn, trouwens. Gewoon samen naar de film, of samen shoppen, doet al wonderen.

 

Genoeg gegeven?

Vraag jezelf af wat je hebt de laatste tijd voor je beste vriend hebt gedaan. En welke conclusie trek je: ben jij de vriendin die hem royaal de tijd geeft en voor hem zorgt, of ben je alleen maar die vriendin die wel vriendschap vraagt, maar nauwelijks een stapje extra zet voor haar vrienden?

 

Laat het niet sudderen

Mensen hebben vaak de slechte gewoonte dat ze een probleem omzeilen. Zie je dat je vriend iets dwarszit, dan kunnen we dat heel goed negeren, of we wachten af tot hij er zelf mee komt. Maar je kunt er ook naar vragen! (En let op: heeft je vriend er geen zin in, dan kan ook weigeren erover te praten; misschien is hij er nog niet klaar voor.) Maar laat zien dat je bereid bent te luisteren als je vriend je nodig heeft.

 

Hello?

Bel gewoon eens zonder reden. Niet om je eigen verhaal te doen, ook niet om hulp te vragen. Maar alleen maar om elkaars stem te horen. Gezellig!

 

Kringetje

Laat me je vrienden zien, en ik vertel u wie je bent. Dat is een bekende spreuk die niet voor niets een cliché is. En dat betekent dus ook dat je aan de hand van haar vrienden, je vriendin op een andere manier kan leren kennen. Ga eens een avondje met haar vrienden mee op stap. Je leert misschien ook wel nieuwe leuke mensen kennen, maar ook zie je welke invloed de andere vrienden op jouw vriendin hebben. Daardoor begrijp je haar ook weer beter.

 

Lees morgen deel 2!

En dít  kan een goed vriendje voor je doen (hij is pas 8!).

Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!