Deze trucs zorgen ervoor dat je stopt met piekeren

Piekeren is menselijk en iedereen doet het weleens. Toch is het niet goed als het je leven overneemt en je dus een constant gevoel van stress ervaart. Maak jij je vaak onnodig zorgen en wil je er vanaf? De volgende trucs zorgen ervoor dat je stopt met piekeren:

Schrijf negatieve gedachtes van je af.

Tijdens het piekeren blijven constant dezelfde negatieve gedachtes zich herhalen in je hoofd. Om deze gedachtes te stoppen is het belangrijk dat je je gedachtes ordent. Een goede manier om dit te doen is schrijven. Door te schrijven krijg je controle over je geest en kan je het makkelijker naast je neerleggen (omdat dit letterlijk op papier staat). Mensen die in een dagboek schrijven piekeren bijvoorbeeld minder en zijn dus gelukkiger.

Leid jezelf af van het piekeren.

Soms kun je niks doen aan je piekergedachten. Hoelang je ook blijft nadenken, je komt er niet verder mee. Als dit het geval is kun je het beste je gedachtes afleiden door iets te gaan doen waarbij je je lichaam en geest nodig hebt. Sporten is daar een goed voorbeeld van.

Relativeer.

Als je in een visuele cirkel zit met negativiteit is het moeilijk om daar uit te komen. Probeer allereerst je negatieve gedachtes te herkennen, soms besef je je niet hoe negatief je gedachtes eigenlijk zijn. Als je dit onder de knie hebt kun je de gedachten stuk voor stuk proberen te relativeren. Hoe groot de negativiteit ook is, uiteindelijk zal het piekeren langzaam afnemen.

Betrek anderen bij je negatieve gedachten.

Piekeren doe je vaak in je eentje. Soms helpt het om anderen bij deze negatieve gedachtes te betrekken om je problemen van een ander perspectief te bekijken. Praten is dus erg belangrijk tijdens het piekeren. Praten ordent je gedachten en geeft je een gevoel van opluchting. Verder hebben anderen soms onverwachts de juiste oplossing voor je.

Maak het niet erger.

Tijdens het piekeren blijven de negatieve gedachtes maar in je hoofd zweven. De herhaling van dezelfde gedachtes kan ervoor zorgen dat het probleem erger lijkt dan het is. Kijk daarom kritisch naar je gedachten en zorg ervoor dat je reëel naar je gedachtes kijkt. Zo verandert een probleem niet in een rampscenario.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

stress

Deel artikel

Lees ook


Brein Gezond
17 maart 2017

Echt waar: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen


Advies Gezond
17 april 2016

Met huishouden kan je heel wat calorieën verbranden!


Bewegen Gezond
11 augustus 2017

Sporten met een kater is dus echt niet verstandig


Advies Body & Mind Gezond Goed nieuws
29 mei 2016

De nieuwe trend: staand werken!


Body & Mind Brein Gezond
31 oktober 2016

14 redenen waarom je leven fantastisch is


Brein Gezond
22 mei 2017

Mark Tuitert: ‘Er jaren jonger uitzien? Heb meer seks’

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!