Droom jij je leven of leef jij je droom?

Psycholoog Clara den Boer heeft zich gespecialiseerd in geluk en is initiatiefneemster van de Gelukskoffer, een lespakket voor lagere scholen over geluk. Een van de dingen die ze daarin behandeld gaat over de betekenis van toekomstdromen. In deze blog legt ze het uit. 

Kinderen die dromen van een héél groot huis in Frankrijk. Of van een carrière als popster. Of: “Later word ik net zo beroemd als Ronaldo”. “Waarom?”, vragen we dan. “Omdat hij heel veel vrienden heeft.” We zijn geneigd om kinderen mee te geven dat het leven niet draait om geld en roem. Maar bij Gelukskoffer doen we het net even anders. We kijken dieper. Waar komt die droom vandaan? En wat vertelt het precies?

Waarom?

Zelf droomde ik er altijd van om met jeugdgevangenen te werken. Ik was er van overtuigd dat wanneer ik deze mensen zou helpen, ze nooit meer naar de gevangenis hoefden. Maar waarom wilde ik dit zo graag? Een snelle droomanalyse zal uitkomen op een symbool van vrijheid. Maar toen ik dieper keek, ontdekte ik nog iets veel interessanter. Namelijk dat ‘gevangen zitten’ zich kan manifesteren in vele gedaantes. Als kind dacht ik dat gevangen zitten in een gevangenis de enige vorm was waarin mijn droom tot uiting kon komen.

Eigen geluk vinden

Inmiddels werk ik daadwerkelijk met mensen die ‘vastzitten’, maar dan niet in de gevangenis. Ze zitten vast in hun hoofd, in hun hart of in patronen. Ik help ze hier uit te komen en zichzelf weer terug te vinden. Om de essentie te vinden van hun eigen geluk, en de betekenis die ze daaraan willen geven. Ik ben erachter gekomen dat mijn dromen van toen altijd op de achtergrond zijn blijven bestaan. Het is één van de redenen waarom ik doe wat ik doe. In die ene specifieke droom – werken met jeugdgevangenen – zaten de zaadjes verborgen die inmiddels zijn uitgegroeid tot wie ik vandaag ben. Mooi toch?

Verlangen

Net als de dromen in je slaap, staat elke droom die je hebt voor een verlangen in je onderbewustzijn. Zo kan een droom over een vakantiehuis in Frankrijk symbool staan voor een verlangen naar rust. Een signaal om dat rustmoment te creëren. Het verlangen naar veel geld kan refereren naar de wens om een héél groot huis te kunnen kopen. Niet omdat je je status wilt meten aan de hand van de grootte van je huis, maar zodat je alle ruimte hebt om onderdak te kunnen bieden aan dierbaren die dit nodig hebben. En het verlangen naar een carrière als profvoetballer kan zich uiten in een verlangen naar werk maken van je hobby. Maar het kan ook ontstaan vanuit een gevoel van eenzaamheid en het verlangen naar vrienden om je heen; naar aandacht en gezien willen worden.

En dat is het mooie van dromen. Het gaat er niet zozeer om of ze werkelijkheid worden. Het gaat om het onderliggende verlangen, en wat je daar zelf aan kunt doen. In het hier en nu.’

Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige, ontwerpt leiderschapstrajecten op basis van positieve psychologie voor bedrijven. Zij is initiatiefnemer van de Gelukskoffer (een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor groep 3/4, 5/6 en 7/8 van het basisonderwijs) en maker van Ondernemend Geluk, een boek met dvd waarin 48 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en politici aan het woord komen over het belang van geluk in je leven en in je werk.

Lees hier de eerdere blogs van Clara voor Wendy Online.

Deel artikel

Lees ook


Advies Body & Mind Gezond
17 oktober 2016

11 redenen waarom een koude douche écht beter is


Gezond Stress
2 maart 2017

Dé redenen waarom een massage zo gezond is


Gezond Voeding
1 augustus 2017

16 makkelijke manieren om gezond af te vallen volgens diëtisten


Geven & ontvangen Voeding Vriendschap
9 maart 2018

De Wijnpaal: Show your wine bottle


Bewegen Gezond lifestyle
26 augustus 2016

15 dingen die je kunt doen tijdens het warme weer


Bewegen Gezond Goed nieuws
17 mei 2016

Hardlopen als geheugentrainer

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!