Wendy ontmoet Ferry: een jaar na de aanslag in Bataclan

aanslag in bataclan

Op vrijdag 13 november 2015 stond de tijd even stil. Negenentachtig mensen stierven in muziekcentrum Bataclan door een terroristische aanslag bij het concert van Eagles of Death Metal. Een jaar na dato blikt Ferry Zandvliet, die met zijn vrienden Bob, Dexter en Frank de aanslag overleefde, in de nieuwe WENDY terug op de verwerking van deze traumatische gebeurtenis.

Nog altijd, zegt Ferry Zandvliet, kan hij er niet over praten zonder te moeten plassen. ‘Het grijpt me naar de keel, zweethanden, mijn blaas speelt meteen op.’ Als de beelden van vrijdag 13 november 2015 in een wirwar van scènes door zijn hoofd kruipen, hij ze terughaalt, krimpt hij letterlijk ineen.

Hoe had hij, vlak na de aanslag op de Bataclan, het dieptepunt van een afschuwelijke avond in Parijs waar de wereld in oorlog leek, alweer zo monter te kunnen praten? Die avond bij Humberto Tan, waar hij met zijn vrienden Bob, Dexter en Frank diepe indruk maakte tijdens RTL Late Night, dat was pure, primaire verwerking, het voelde goed dat te doen. Maar dat hij drie weken na dato bij EenVandaag alweer zei ‘dat het hem veel beter ging’? Hij schudt zijn hoofd. ‘Als ik toen had geweten wat ik nu wist, had ik nooit zoiets geks gezegd.’

“Alles wat ik in die eerste weken zei, was onzin. Ik wist echt totaal nog niet hoe het met me ging”

Vlak erna zei hij een interview met Wendy af. De vier vrienden waren het erover eens dat de stilte en de luwte de beste medicijnen waren.

Wendy: ‘Ik snapte dat meteen. Ik geloof ontzettend in loslaten. Daar moet je de tijd voor nemen. Je moet een eigen moment kiezen waarop je weer naar buiten treedt.’

Ferry: ‘Ik onderschatte aanvankelijk de impact van mijn woorden. Als je mij nu op Google zoekt, is het eerste citaat dat je vindt: “Ik ben over de doden naar de uitgang gekropen.” Ik heb dat nooit zo gezegd. Maar de gevolgen zijn groot. Ik ben fysiotherapeut; als patiënten mij willen zoeken, is dat wat ze lezen. Buiten dat: alles wat ik in die eerste weken zei, was onzin. Ik wist echt totaal nog niet hoe het met me ging.’

Lees het hele interview in de WENDY Gezond, die vanaf donderdag 20 oktober in de winkels ligt!

 

Bron tekst: Wendy Magazine – Robert Heukels
Bron beeld: Moon Jansen

 

Deel artikel

Lees ook


Achter de schermen Bewegen Gezond Magazine Vrijheid & balans
4 augustus 2016

Moedig samen met Wendy en Herman onze Olympische heldinnen aan


Gezond Koken Voeding
15 november 2016

Koken met aanbiedingen: veggieburger met geitenkaas


Stress
10 mei 2016

Een klassiek avondje is goed tegen de stress


Gezond
28 november 2016

Van zingen word je vrolijk


Brein Doen Gezond Luisteren
28 april 2016

Er zit muziek in je karakter!


Brein Gezond
1 augustus 2017

9 planten die je super gelukkig én gezond maken

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!