Goed nieuws: fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid

Vorige week nog deelden we dit onderzoek waaruit bleek dat lezen je levensduur met wel twee jaar kan verlengen. Ook deze week dook er weer een prettig onderzoek op. Het nieuws van vandaag? Fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Kan het beter?shutterstock_112916848

Dat fietsen goed is voor je lichaam moge duidelijk zijn. Nu blijkt dat fietsen ook een positief effect op je brein kan hebben, is deze bezigheid helemaal niet meer uit ons leven weg te denken. Stress en depressies verminderen en geheugen, redenering en planning gaan er op vooruit met een dagelijks fietstochtje. Extra bijzonder: met fietsen kun je een beter zelfbeeld ontwikkelen en dit zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Hoe dit precies werkt? Dat is als volgt. Als je fietst, stroomt er meer bloed naar de hersenen. Je brein krijgt hierdoor meer zuurstof en voedingsstoffen en dit zorgt voor een beter functioneren. De hersenen produceren bij extra zuurstof en voedingstoffen wel tot drie keer zoveel proteïnen en deze creëren nieuwe hersencellen. Ook komen er tijdens het fietsen de stoffen serotonine en dopamine vrij en hierdoor voelen we ons vrolijker.

Bonustip voor ouderen: fietsen kan de achteruitgang van de hersenen tegengaan en is dus tevens een geneesmiddel tegen ouderdom. Wij fietsen maar weer eens wat vaker naar het werk. En jij?

Bron: Lifehack
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Advies Body & Mind Gezond
12 oktober 2016

5x zo wordt ongesteld zijn bijna leuk

Brein
13 februari 2017

Waarom oordelen we toch zo snel?

Brein Gezond Stress
3 oktober 2017

Ervaar minder stress en angstgevoelens met behulp van meditatie-apps

Bewegen Gezond
16 januari 2018

Wendy is ‘verslaafd’ aan de DISQ. Maar wat is de DISQ eigenlijk?

Voeding
26 maart 2018

Dit is waarom bladgroente goed is tegen stress

Beauty Gezond lifestyle
8 september 2016

Aardbei in je haar? Doen!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!