Goed nieuws: fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid

Vorige week nog deelden we dit onderzoek waaruit bleek dat lezen je levensduur met wel twee jaar kan verlengen. Ook deze week dook er weer een prettig onderzoek op. Het nieuws van vandaag? Fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Kan het beter?shutterstock_112916848

Dat fietsen goed is voor je lichaam moge duidelijk zijn. Nu blijkt dat fietsen ook een positief effect op je brein kan hebben, is deze bezigheid helemaal niet meer uit ons leven weg te denken. Stress en depressies verminderen en geheugen, redenering en planning gaan er op vooruit met een dagelijks fietstochtje. Extra bijzonder: met fietsen kun je een beter zelfbeeld ontwikkelen en dit zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Hoe dit precies werkt? Dat is als volgt. Als je fietst, stroomt er meer bloed naar de hersenen. Je brein krijgt hierdoor meer zuurstof en voedingsstoffen en dit zorgt voor een beter functioneren. De hersenen produceren bij extra zuurstof en voedingstoffen wel tot drie keer zoveel proteïnen en deze creëren nieuwe hersencellen. Ook komen er tijdens het fietsen de stoffen serotonine en dopamine vrij en hierdoor voelen we ons vrolijker.

Bonustip voor ouderen: fietsen kan de achteruitgang van de hersenen tegengaan en is dus tevens een geneesmiddel tegen ouderdom. Wij fietsen maar weer eens wat vaker naar het werk. En jij?

Bron: Lifehack
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Achter de schermen Brein Gezond Wendy
10 juli 2016

Stop met piekeren!


Brein Gezond Goed nieuws
1 mei 2016

Je kortetermijngeheugen is helemaal in orde!


Bewegen Gezond
26 juli 2017

Dit is de ultieme training voor een strakke buik


Gezond
12 mei 2017

9x houd hier rekening mee na 9 uur ’s avonds


Doen Gezond Koken Voeding
31 mei 2016

Koken met aanbiedingen: rauwe loempia’s met knakworst, mango en bleekselderij


Gezond Voeding
3 oktober 2017

Zo doorbreek je je ongezonde eetgewoontes

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!