Geld maakt niet gelukkig…. Of toch wel?

Bijna iedereen kent wel het cliché dat je van hard werken een goed persoon wordt. Als je hard werkt en een goede opleiding volgt, krijg je een goede baan. En als je een goede baan hebt, ben je succesvol en verdien je veel geld. Als je (veel) geld verdient, ben je gelukkig.

Misschien herken je het wel. Bij mij ging het ongeveer zo…

Ik ging van Atheneum naar Havo (“zonde van je talent”),

Via 1 jaar HBO (“ach ze moet toch wat”) naar Universiteit Psychologie (“gelukkig”).

Na mijn afstuderen een goede baan bij een groot consultancy firma (“joepie”).

Tegelijkertijd Bedrijfskunde gestudeerd (“want ik kon meer”).

En samen met mijn vriend kreeg ik kinderen (“ideaalplaatje”).

Het hele plaatje klopte met alles wat mij vroeger was verteld. We waren beiden succesvol, werkten hard en maakten lange dagen. Een mooi huis, lieve kinderen, meerdere vakanties, en toch bekroop mij het gevoel: “Is dit alles?”

Tussen de dertig en veertig ging ik volledig gestrest door het leven. Ik was moe van het najagen van geluk en het in de lucht houden van alle ballen. En misschien ook wel een beetje vervreemd van het meisje dat ik ooit was met idealen om de wereld een stukje mooier te maken!

Mijn basisbehoefte, huis, eten, en ook nog baan en kinderen, was op orde, maar het grootste struikelblok voor geluk begon mij nu parten te spelen: de hedonistische tredmolen.

De hedonistische tredmolen beschrijft het fenomeen dat ongeacht welk niveau van welvaart je hebt bereikt je daaraan went en meer zult willen. Je vergelijkt jezelf daarbij continu met mensen die meer hebben. Daarnaast word je de hele dag door reclameboodschappen overvoerd, die suggereren dat je gelukkig wordt van nieuwe schoenen, auto’s, groter huis…

Zo blijf je geluk dus najagen, dag in dag uit, op zoek naar meer en meer.

Ik ben uit de tredmolen gestapt. Ben nu single moeder, ondernemer en doe alleen leuke dingen met leuke mensen. En inmiddels leren we ook op scholen dat geluk van binnen naar buiten meer bijdraagt aan je geluksgevoel dan geluk van buiten naar binnen! Dus de wereldverbeteraar in mij heeft nu volop ruimte om te ondernemen!

Maar nog even dit…

Iedereen die zegt dat geld niet gelukkig maakt, moet eens praten met iemand die niet kan rondkomen of afhankelijk is van bijvoorbeeld de voedselbank.

En iedereen die zegt dat je met geld geluk kunt kopen, zou eens moeten praten met Madonna.

Kortweg, het beste medicijn tegen dit struikelblok:

  • Geniet meer in het moment
  • Wees dankbaar voor dat wat er al is (om ‘jaloerse’ vergelijkingen te voorkomen)
  • Geef aan anderen.

Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige, ontwerpt leiderschapstrajecten op basis van positieve psychologie voor bedrijven. Zij is initiatiefnemer van de Gelukskoffer (een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor groep 3/4, 5/6 en 7/8 van het Primair Onderwijs) en maker van Ondernemend Geluk, een boek met dvd waarin 48 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en politici aan het woord komen over het belang van geluk in je leven en in je werk.

Lees hier de eerdere blogs van Clara voor Wendy Online.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!