Geld uitgeven maakt gelukkig!

Geld maakt niet gelukkig? Als je het op de juiste manier uitgeeft wel!

 

Baal je soms dat je je zuurverdiende geld te snel hebt uitgegeven? Dat is nergens voor nodig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er een aantal redenen zijn hoe je gelukkig wordt van geld uitgeven.

 

1. Het gaat om ervaringen

Toch de stad in gegaan voor die net te dure lunch, of weer een iets te luxe massage genomen? Achteraf denk je misschien: waarom heb ik niet voor die mooie tas gespaard welke ik altijd al heb willen hebben?
Foute gedachte! Het is namelijk beter voor je als je geld uitgeeft aan een ervaring dan aan dure spullen. Een ervaring kan namelijk nog jaren geluk brengen terwijl dat gelukzalige gevoel bij een aankoop al veel sneller verdwijnt.

shutterstock_142957870

 

2. Geef

In een Amerikaans onderzoek werd mensen gevraagd naar waar ze het meest gelukkig van werden als ze geld uitgeven. Ze konden kiezen uit 4 opties:

1. rekeningen en vaste lasten betalen
2. cadeautjes voor zichzelf kopen
3. cadeautjes voor anderen kopen
4. geld aan goede doelen geven

Wat denk je? Geld uitgeven aan anderen of goede doelen maakte gelukkiger dan geld uitgeven aan zichzelf! Als je iets geeft aan een ander, versterkt dat namelijk de relatie. En laat de kwaliteit van sociale relaties nou net het belangrijkste zijn voor je levensgeluk.

shutterstock_273634976

 

3. Volg anderen

Ook is er onderzoek gedaan naar speeddaten en hoe je kunt voorspellen of je iemand leuk vindt. In het onderzoek kregen vrouwen, voorafgaand aan hun speeddate, iets te horen over de man. Óf ze kregen een foto en autobiografie van de mannen, óf ze kregen een rapportcijfer dat andere vrouwen eerder aan die man hadden gegeven.

Het bleek dat vrouwen die vooraf een cijfer van andere vrouwen hadden gekregen, nauwkeuriger konden voorspellen of ze de man wel of niet leuk vonden dan de vrouwen die het moesten doen met de foto en autobiografie van de man. Vrouwen met cijfers als informatiebronnen waren namelijk 50 procent nauwkeuriger.

Wat je hieruit kunt halen? Eerdere ervaringen van andere mensen zijn veel meer waard dan extra informatie over het ‘product’. Mocht je dus iets willen kopen, vertrouw dan op je medemens!

shutterstock_215107849

 

Bron: Correspondent
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Advies Body & Mind Gezond Voeding
11 juni 2016

Een watermeloen: altijd doen!


Advies Body & Mind Gezond Goed nieuws
29 mei 2016

De nieuwe trend: staand werken!


Voeding
4 maart 2017

Recept: groene asperges met een gepocheerd ei en parmezaan


Brein Gezond Liefde
13 november 2016

Hoe kun je meer van jezelf gaan houden?


Advies Body & Mind Brein Gezond
5 juni 2016

Een middagdutje tegen de middagdip


Body & Mind Gezond lifestyle
20 oktober 2016

Van rookmoment naar beweegmoment

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!