Gelukkige ouder, gelukkig kind

Positief-scheiden-2
Hoe erg je ook baalt van je ex of de situatie waar je in zit, wees positief en optimistisch. Hang negativiteit aan de boom, en pak je leven weer op.

Met open blik de toekomst in

Ik heb twee happy parents. Het is hen gelukt zich positief en daadkrachtig op te stellen na hun scheiding in de zeventiger jaren. Zij waren mijn voorbeeld toen ik 10 jaar geleden ging scheiden met drie kleine kinderen. Vanaf het begin was het duidelijk: van beiden ouders mag je houden, verslap niet in getouwtrek en oeverloze verwennerijen. Pas het zuurstofmasker-principe uit het vliegtuig toe in plaats van elkaar zwart maken. Het is simpel: kom eerst zelf zo snel mogelijk op de rit, zodat je je kind kunt helpen om de nieuwe situatie te verwerken en geef plezier en de nieuwe toekomst prioriteit.

Trek jezelf uit de put

Maak het jezelf door een scheiding niet nog moeilijker door dieper in de put van angst, boosheid en chaos te duiken. Kom in actie. Duw je schouders naar achteren, je borst naar voren, en kom in de flow van happy parent. Blijf weg van de negatieve spiraal waar duizenden ouders voor jou in beland zijn. Focus op jezelf en jouw gedrag. Je ex of anderen beïnvloeden kost je tonnen energie en je krijgt er wallen van. Steek je energie liever in een nieuwe start: een ouder die iets moois van zijn leven maakt, ondanks een zware tijd, daar kan een kind wat mee!

Tips

  • Krijg helder voor ogen wat voor een ouder je wilt zijn. Is je focus op het houden van je kind of het tegenwerken van je ex?
  • Kinderen doen wat jij doet, niet wat je zegt. Ben jij positief? Dan zijn zij dat ook. Zorg jij goed voor jezelf? Dan doen zij dat ook. Goed slapen, meer bewegen, gezond en gezellig samen eten en je smartphone regelmatig wegleggen zijn prima uitgangspunten.
  • Maak een persoonlijk plan met tien punten waar je energie van krijgt en tien punten die je energie kosten. Focus op alles wat je energie geeft en gooi de rest de prullenbak in.
  • Roep professionele hulp in! Het geeft structuur, helderheid en rust. Het voorkomt dat je blijft zitten met (verschillende) goedbedoelde adviezen van familie en vrienden waar je weinig aan hebt.
  • Wees een rolmodel voor je kind zodat hij/zij trots op je is. Met een positieve en daadkrachtige houding en gedrag richting je ex en je omgeving vinden kinderen je supercool en ervaren ze meer stabiliteit. Negatief gedrag verhoogt hun stress, met alle gevolgen van dien (minder goed leren, meer gepest worden, vaker ziek).
  • Wees consistent in alles wat je doet. Kom je afspraken na. Met je ex, met je kinderen. Zorg dat ze op je kunnen bouwen, inclusief het vertrouwen dat je de andere ouder niet zwart maakt.
  • Lach elke dag. Ook al kost het jou moeite. Wees niet die tobberige moeder of vader. Daar heb je als kind écht geen zin in en het voelt heel ongemakkelijk!
  • Twee ouders is fijn. Verdeel de tijd eerlijk tussen jou en je ex, wees geen kruidenier. En ga niet in competitie. Wees op speciale momenten samen, ook al maakt het jou van slag. Jij bent de ouder, niet het kind!

Heb je het eerste deel van onze 3-delige cursus gemist? Geen zorgen! Deel 1 lees je hier: Positief scheiden kan!

Eveline Jurry is auteur van het boek Je wordt weer gelukkig, het eerste handboek over hoe je dagelijks kunt blijven functioneren in een scheiding en expert op het gebied van Positief Scheiden. Ze is moeder van drie kinderen, vier bonuskinderen en al jaren gelukkig met een nieuwe partner. Meer lezen? Kijk op www.jewordtweergelukkig.com

Lees in deel 2 van de minicursus ‘Positief scheiden’ hoe jij ervoor zorgt dat jouw kinderen er zo min mogelijk onder lijden:
Deel artikel

Lees ook


Bewegen Gezond Magazine
6 september 2017

Waarom buiten sporten je gezondheid bevordert


Advies Body & Mind Brein Gezond
15 september 2016

De geheimen van zintuiglijke meditatie


Gezond
25 maart 2017

De vijf leukste (yoga)festivals om te ontspannen deze lente


Bewegen Gezond
28 juni 2017

3 tips om het sporten vol te houden


Stress
31 januari 2015

Voortaan minder stress voor operatie


Bewegen Gezond Wendy's Elftal
16 mei 2018

Cynthia uit Wendy’s eltal: ‘Het lijkt wel of ik verslaafd raak aan de DISQ’

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!