Maak dit jaar zelf lekkere gezonde oliebollen!

gezonde oliebollen

Je gaat of een tijdje in de rij staan bij een goede oliebollenkraam óf je besluit zelf oliebollen te gaan bakken. En wat heb je daarvoor nodig? Een recept natuurlijk. Wist je dat gezonde oliebollen ook heel lekker kunnen zijn? Probeer ze dit jaar een keer!

Ingrediënten (6 – 8 stuks)

175 ml amandelmelk
100 ml bier (door bier krijgen je oliebollen een echte oliebollensmaak, maar je kunt bier ook vervangen met extra amandelmelk of rijstemelk)
250 gram volkoren speltmeel
15 gram verse gist
1 appel
1 theelepel zout
1 theelepel honing
1 theelepel kaneel
1 theelepel citroensap
50 of 75 gram rozijnen en/of cranberry’s

Hoe maak je de gezonde oliebollen? 

Stap 1: schil de appel en snijd deze in blokjes.

Stap 2: roer het speltmeel, de kaneel en het zout in een kom.

Stap 3: verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen. Laat het niet koken! Haal dit van het vuur zodra de honing goed gemengd is. Voeg daarna het bier (of meer melk) en de citroensap aan het mengsel toe.

Stap 4: verbrokkel de gist en voeg  deze bij het speltmeel in de kom.

Stap 5: neem het amandelmelk-mengsel uit het pannetje en kneed deze, samen met het speltmeel uit de kom, tot een bol deeg. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd is. Roer tot slot de overige ingrediënten door het beslag heen.

Stap 6: maak een theedoek vochtig, dek de kom hiermee af en laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur op een warme plek rijzen (bijvoorbeeld bij de verwarming).

Stap 7: nu is het tijd om de oliebollen te bakken! Warm je frituurpan op tot 175 graden. Voor het gezondste resultaat gebruik je geen frituurvet, maar kokosolie. En heb je geen frituurpan? Doe de olie dan in een grote pan en warm deze op het fornuis op. Je bakt de oliebollen per 3 stuks: je doet 3 bollen beslag in de pan en je draait ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben de oliebollen 5 tot 6 minuten nodig om af te koelen.

Smullen maar! En een beetje poedersuiker mag wel hoor..

Bron: MonStyle