Goed nieuws: wie leest, leeft langer

Goed nieuws voor de boekenwurmen onder ons. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel lezen langer leven dan mensen die minder of helemaal niet lezen. shutterstock_223235230

Voor het onderzoek werd gekeken naar het leesgedrag van 3635 mensen. De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen, op grond van hun leesgewoonten. De eerste groep bestond uit mensen die helemaal geen boeken lezen, de tweede groep uit mensen die maximaal 3,5 uur per week een boek lezen en de derde groep bestond uit mensen die meer dan 3,5 uur per week een boek lezen.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die maximaal 3,5 uur per week een boek lazen tot wel 17 procent minder kans op overlijden (binnen de komende 12 jaar) hadden dan de deelnemers die geen boeken lazen. Bij de groep mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, liep dit percentage zelfs op tot 23 (!) procent. De onderzoekers concludeerden hieruit dat mensen die in de praktijk regelmatig boeken lezen, gemiddeld twee jaar langer leven dan mensen die dit niet doen. De hoogste tijd dus om te beginnen aan een nieuw boek.

Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Beauty Gezond Magazine
2 oktober 2016

Nikkies wondermiddelen


Bewegen Gezond
17 februari 2018

DISQ: Luister naar je lichaam


Gezond Liefde Opvoeding Stress
7 maart 2018

Help, keuzestress! Hoe help ik mijn kind met kiezen?


Gezond
9 maart 2017

Vraag & antwoord healthcoach Laura Pels: Wat kost een personal trainer?


Brein Gezond Liefde Opvoeding Stress
27 januari 2018

Kinder- en jongerencoach José over positief denken: rode en groene gedachten


Gezond Stress
27 oktober 2017

Onderzocht: er is een relatie tussen werkstress en slaap + tips

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!