Goed nieuws: wie leest, leeft langer

Goed nieuws voor de boekenwurmen onder ons. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel lezen langer leven dan mensen die minder of helemaal niet lezen. shutterstock_223235230

Voor het onderzoek werd gekeken naar het leesgedrag van 3635 mensen. De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen, op grond van hun leesgewoonten. De eerste groep bestond uit mensen die helemaal geen boeken lezen, de tweede groep uit mensen die maximaal 3,5 uur per week een boek lezen en de derde groep bestond uit mensen die meer dan 3,5 uur per week een boek lezen.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die maximaal 3,5 uur per week een boek lazen tot wel 17 procent minder kans op overlijden (binnen de komende 12 jaar) hadden dan de deelnemers die geen boeken lazen. Bij de groep mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, liep dit percentage zelfs op tot 23 (!) procent. De onderzoekers concludeerden hieruit dat mensen die in de praktijk regelmatig boeken lezen, gemiddeld twee jaar langer leven dan mensen die dit niet doen. De hoogste tijd dus om te beginnen aan een nieuw boek.

Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Brein Vrijheid & balans
11 december 2016

De do's en don'ts van lijstjes


Voeding
15 april 2017

Hoeveel zout eet jij?


Brein Gezond
27 juli 2017

Slechte slaper? Dit is dé oplossing volgens wetenschappers…


Advies Body & Mind Gezond Goed nieuws
29 mei 2016

De nieuwe trend: staand werken!


Gezond Stress
30 mei 2016

Leef jij in het nu?


Bewegen Body & Mind Gezond
7 november 2016

6x waarom sporten op maandag een must is

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!