Goed nieuws: niezen is gezond!

[ziek] shutterstock_118647259
Met de komst van de herfst is verkouden worden onvermijdelijk. Vrijuit hoesten en kuchen is niet iets wat je collega’s waarderen, maar wist je dat hardop niezen goed voor je is? Gewoon doen dus!

Een nies ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld raakt. Vlak voor een nies geven je hersenen een seintje aan je ribben en longen dat er een kleine ‘explosie’ op komst is. Waarom? De hele dag door worden er in je neus slechte stoffen opgeslagen, maar je lichaam wil daar uiteindelijk gewoon weer vanaf natuurlijk.

Het gaat hard!

Gemiddeld niezen we met 160 kilometer per uur(!). Kun je nagaan welk effect het op je lichaam heeft als jij je nies inhoudt. Nies jij niet voluit? Dan sterven er hersencellen af door de enorme klap die ze krijgen tijdens deze neusslijmuitspatting. Daarnaast krijgen bacteriën tijdens een nies de kans om uit je lichaam te verdwijnen. Handig, want dan verminder je de kans op een herfstgriepje of verkoudheid.

Tip: in je hand niezen bevordert het ontlopen van een verkoudheid niet echt. Je bent de hele dag door met je handen in de weer en daardoor blijft het virus bij je in de buurt. Gebruik daarom altijd een tissue.

Lees hier meer tips om gezond te worden én te blijven.

Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Gezond Voeding
15 augustus 2017

Dit is het beste tijdstip om te gaan ontbijten


Gezond Goed nieuws Voeding
12 april 2016

Er gaat niks boven een vers kopje thee


Doen Gezond Koken Voeding
14 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Singaporese laksa met bloemkoolroosjes en aspergetips


Stress
20 december 2015

Geen stress? Help een ander!


Advies Body & Mind Brein Gezond
3 juli 2016

De natuur als nachtlampje


Brein Gezond
7 oktober 2017

Slecht geslapen? Een powernap is de oplossing!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!