Goed nieuws: niezen is gezond!

[ziek] shutterstock_118647259
Met de komst van de herfst is verkouden worden onvermijdelijk. Vrijuit hoesten en kuchen is niet iets wat je collega’s waarderen, maar wist je dat hardop niezen goed voor je is? Gewoon doen dus!

Een nies ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld raakt. Vlak voor een nies geven je hersenen een seintje aan je ribben en longen dat er een kleine ‘explosie’ op komst is. Waarom? De hele dag door worden er in je neus slechte stoffen opgeslagen, maar je lichaam wil daar uiteindelijk gewoon weer vanaf natuurlijk.

Het gaat hard!

Gemiddeld niezen we met 160 kilometer per uur(!). Kun je nagaan welk effect het op je lichaam heeft als jij je nies inhoudt. Nies jij niet voluit? Dan sterven er hersencellen af door de enorme klap die ze krijgen tijdens deze neusslijmuitspatting. Daarnaast krijgen bacteriën tijdens een nies de kans om uit je lichaam te verdwijnen. Handig, want dan verminder je de kans op een herfstgriepje of verkoudheid.

Tip: in je hand niezen bevordert het ontlopen van een verkoudheid niet echt. Je bent de hele dag door met je handen in de weer en daardoor blijft het virus bij je in de buurt. Gebruik daarom altijd een tissue.

Lees hier meer tips om gezond te worden én te blijven.

Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Brein Geluk Geluksmomenten Gezond lifestyle
28 juni 2016

De mooiste zonsondergangen


Gezond
6 april 2017

Het is weer de tijd van het jaar: kijk uit voor teken


Doen Gezond Koken Voeding
28 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Pigs in a blanket met power-smoothies


Brein Gezond
1 augustus 2017

9 planten die je super gelukkig én gezond maken


Brein Gezond
17 juni 2017

Adem je hoofd leeg in 10 stappen


Advies Bewegen Body & Mind Gezond
12 mei 2016

Samen sporter maakt je sterker

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!