Goed nieuws: niezen is gezond!

[ziek] shutterstock_118647259
Met de komst van de herfst is verkouden worden onvermijdelijk. Vrijuit hoesten en kuchen is niet iets wat je collega’s waarderen, maar wist je dat hardop niezen goed voor je is? Gewoon doen dus!

Een nies ontstaat doordat je neusslijmvlies geprikkeld raakt. Vlak voor een nies geven je hersenen een seintje aan je ribben en longen dat er een kleine ‘explosie’ op komst is. Waarom? De hele dag door worden er in je neus slechte stoffen opgeslagen, maar je lichaam wil daar uiteindelijk gewoon weer vanaf natuurlijk.

Het gaat hard!

Gemiddeld niezen we met 160 kilometer per uur(!). Kun je nagaan welk effect het op je lichaam heeft als jij je nies inhoudt. Nies jij niet voluit? Dan sterven er hersencellen af door de enorme klap die ze krijgen tijdens deze neusslijmuitspatting. Daarnaast krijgen bacteriën tijdens een nies de kans om uit je lichaam te verdwijnen. Handig, want dan verminder je de kans op een herfstgriepje of verkoudheid.

Tip: in je hand niezen bevordert het ontlopen van een verkoudheid niet echt. Je bent de hele dag door met je handen in de weer en daardoor blijft het virus bij je in de buurt. Gebruik daarom altijd een tissue.

Lees hier meer tips om gezond te worden én te blijven.

Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding Vrijheid & balans
29 mei 2018

Recept: Big egg volgens het DISQ e-book

Gezond Stress
19 februari 2018

Waarom willen we zo graag applaus van anderen?

Bewegen
17 april 2017

Mark Tuitert geeft tips tegen hoofdpijn na het sporten

Gezond Voeding
12 augustus 2018

Slim ontbijten met de breakfast cheesecake!

Gezond Voeding
19 augustus 2018

Leuke ontbijtbakjes van havermout met yoghurt en vers fruit

Gezond Stress Voeding
16 oktober 2017

Waarom bladgroente goed is tegen stress!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!