Goed nieuws: stress is ook gezond

Hopelijk ben je aan het genieten van een fijne, relaxte vakantie. Maar nu het einde van de vakantie nadert, willen we je vast een hart onder de riem steken voor de aankomende (werk)weken: stress is namelijk ook gezond.

 

Je kent het wel, druk druk druk … Prima als je je even moet focussen, of snel een beslissing moet nemen; dan kan die spanning helpen in je productiviteit en prestaties. Maar je weet ook dat stress ongezond voor je kan zijn. Een hoge bloeddruk, vermoeidheid of zelfs een burn-out liggen op de loer. En nu hebben onderzoekers aan de Yale-universiteit iets bijzonders ontdekt.

 

Filmpje

In een van hun studies werden 380 medewerkers van een bank verdeeld in drie groepen. Eén groep bekeek een paar filmpjes waarin men zag welke positieve effecten stress had, de tweede groep zag films waarin naar voren kwam hoe slopend stress kan zijn, en de derde groep zag geen film. En nu komt het: de eerste groep proefpersonen, de mensen die naar de positieve effecten van stress keken, kregen hierna in hun werk veel minder last van stressgerelateerde symptomen, zoals hoofdpijn, rugpijn of vermoeidheid. Sterker nog: hun productiviteit verbeterde!

 

Positief

Wat de onderzoekers hieruit concluderen? Stress is niet alleen maar slecht voor je. Naast dat het je proactief maakt, en je sneller beslissingen kunt nemen, is er nog iets belangrijks: hoe je over stress denkt, beïnvloedt ook je daadwerkelijke prestatie én gezondheid. Als je positiever over (de gevolgen van) stress denkt, handel je daar ook naar. Beleef je stress wel als iets negatiefs, als slecht voor je gezondheid, of als prestatie-ondermijnend, dan zie je dat ook terug in je gedrag of gezondheid. Kortom, zeggen de onderzoekers: je kunt je al beter voelen, én je kunt al beter presteren, door te focussen op de positieve kanten van stress en spanning. 

 

 

Interessant?  Lees hier over wat je van stress kunt leren. 

 

Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Gezond
26 oktober 2017

Het idee achter de DrainBag voor vrouwen met borstkanker


Doen Gezond Koken Voeding
5 juli 2016

Koken met aanbiedingen: Romige tomatensoep met kipspiesjes


Doen Gezond Koken Voeding
19 juli 2016

Koken met aanbiedingen: Taartje van blauwe bessen, nectarines, gember en limoen


Geven & ontvangen Voeding Vriendschap
9 maart 2018

De Wijnpaal: Show your wine bottle


Brein Gezond Stress
23 december 2017

7x tips om te ontstressen tijdens je vakantie


Stress
14 augustus 2016

7x stoppen met piekeren

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!