Goedele Liekens: tien keer afvinken voor jullie gezonde seks

Onze favoriete seksuologe Goedele Liekens heeft ons al eens uitgelegd waarom seks zo gezond is. Nu draait ze het eens om: wat zijn de tien gouden vinkjes die je moet zetten voor gezonde seks?

Lieve lezeressen en lezers,

Och, wat zijn wij er toch mee bezig. Hoe vaak doen we het? Zijn wij wel normaal? Wat is gezond? Terwijl we ons toch ook niet afvragen hoe het zit met het aantal mensen dat melk in de koffie doet? Voelen jullie je heel gestoord als blijkt dat meerdan de helft van Nederland zoiets doet en jij niet? Waarom raken we dan zo in de war van het gemiddelde aantal keren dat mensen seks hebben?

Als mensen mij vragen: maar Goedele, wat vind jij dan een gezond aantal, zeg ik altijd: het aantal waar jullie je samen goed bij voelen. Als dat twee keer per dag is, prima, als het twee keer per maand is, ook prima. Als beide partners maar tevreden zijn en accepteren dat het nooit een fout aantal kan zijn. Stop dus met tellen! En accepteer dat minder seks niet altijd minder liefde hoeft te betekenen. Trouwens, ik versta onder seksualiteit ook aanraken. Een aai over de bol, even elkaars hand of hals aanraken, dat is heel belangrijk. Er moet intimiteit zijn. Maar goed, omdat ik jullie toch altijd graag tips wil geven, laat ik jullie dit keer tien vinkjes zetten voor de gezonde seks.

1. Aantal

Het eerste vinkje had ik al cadeau gedaan: accepteer dat het aantal keren dat jullie seks hebben wisselt.

2. Must do…

Nu ik er toch over nadenk: het aanraken, de intimiteit is een must. Vinkje 2.

3. Communiceren!

Stel vragen aan elkaar en toon wat je wilt in bed. Verwacht niet dat jouw partner een helderziende is. Vermijd zinnen als Je wéét toch wel wat vrouwen lekker vinden? Nee! Maar jij weet toch ook wel wat mannen lekker vinden? Nee! Wijs elkaar verbaal en non-verbaal de weg, pak elkaars hand en doe aan handje-rijden, zoals ik het noem: leg zijn hand op jouw lichaam en toon hem wat je wel en wat je niet wilt. Ik ben ook erg voor liefdevol knorren, puffen en hijgen omdat het duidelijk maakt wat je voelt, of je het fijn vindt…

4. Breng de humor erin.

Als je lachend durft te experimenteren, ja zelfs fouten durft te maken, is het zo veel leuker. Doe het eens buitenshuis, gooi hem eens lachend op bed, kom erachter dat je zijn broeksriem dan niet meer in één keer open kunt maken en lach daarom, maak lol! Groot vinkje!

5. Doe nooit iets tegen je zin.

Je partner een keer afwijzen omdat je hoofd er echt niet naar staat, daar is niks mis mee. Maar er is wel een gulden regel: degene die afwijst, moet de volgende keer het initiatief nemen. Nemen jullie van mij aan dat het zo werkt.

6. Wissel af.

Durf uit je comfortzone te gaan. En dan bedoel ik niet dat jullie steeds van standje moeten wisselen, want als je samen je lievelingsstandje hebt gevonden, moet je dat vooral blijven koesteren, nee ik bedoel: maak soms een vluggertje en doe het soms nogal uitgebreid. Als je alleen maar vluggertjes wilt, heren, weet dan wel dat je de dames met altijd maar fastfood bepaald geen plezier doet, dat willen wij echt niet, hoor. Aan de andere kant zijn er veel dames die dolgraag af en toe vluggertjes willen. Even dat stoute, even hem die lift in trekken of dat geheime plekje in duwen. Het moet namelijk ook niet zo zijn dat we gaan denken: moet ik nou alweer een uur lang aan de slag?

7. Kijk elkaar in de ogen.

Dit vinkje is voor mij heel persoonlijk een heel belangrijke. Voor, tijdens of na de seks, dat maakt me niet uit, maar vergeet het niet. Dat is toch een soort van intimiteit en contact maken die echt wel bij gezonde seks hoort.

8. Zorg voor jezelf.

En dan bedoel ik geen soloseks, mannen, nee, nee, dan bedoel ik: verzorg je lichaam goed. Maak jezelf klaar voor het vrijen, scrubben, haartjes wegscheren, badderen, douchen, het is echt heel belangrijk.

9. Plan!

Ik hamer daar iedere editie van WENDY weer op. Maak tijd. Zet het in jullie agenda. O schat, het is morgen al weer de derde zondag van de maand! Dat die ander dan weet: dat betekent plezier in bed. Een zeer fijne vorm van voorspel.

10. En dan, om het rond te maken:

Accepteer dat jullie frequentie altijd goed is als het goed is voor hem en voor haar. Sommigen houden van boeken lezen, anderen houden van seks. Zo is het nu eenmaal.

Geniet gezond van elkaar en met veel liefs,

Goedele

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Gezond
10 januari 2017

Zo vind je de perfecte hardloopschoenen

Doen Gezond Koken Voeding
20 mei 2016

Hip zomerdrankje: gemberbier (zonder alcohol!)

Gezond Voeding
8 november 2016

Koken met aanbiedingen: hummus bowl + geroosterde groenten

Brein
29 januari 2017

Tips om makkelijker beslissingen te kunnen nemen

Gezond Goed nieuws Voeding
4 juni 2016

Yes! Een drankje maakt gelukkig

Gezond Voeding
18 oktober 2017

Recept: zoete havermoutpap met kokoswater

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!