Haal het maximale uit jouw dag met deze tips

Haal het maximale uit jouw dag

Werk, huishouden, hobby’s, kinderen en een relatie… Er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag, maar misschien kun je jouw tijd stiekem wel wat effectiever besteden. WENDY geeft je acht tips om productiever te worden. Haal het maximale uit jouw dag!

Augusto Pinaud, schrijver van het e-book 25 Productivity Tips, vertelt dat je in vijf minuten ongelofelijk veel gedaan kunt krijgen, als je maar met een planning werkt. Wanneer je geen planning maakt, zullen die vijf minuten al snel zijn verspild. Toch hebben maar weinig mensen door hoeveel tijd ze verspillen. Aangezien elke minuut het verschil kan maken, kun je het beste goed nadenken over hoe je je tijd indeelt.

Met de volgende tips moet je momenten van lanterfanten kunnen beperken en kan je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel en afgevinkte to do-list richting bed.

1. Mailbox

Als je zowel voor werk als privé gebruik maakt van mailen, ontvang je al snel tientallen emails per week. Al die mails lezen, verwerken, beantwoorden of doorsturen kost veel tijd. Tijd om orde te scheppen in jouw mailbox. Bekijk eens kritisch de abonnementen op nieuwsbrieven of maak drie mappen aan in jouw inbox met de titels ‘nu doen’, ‘kan even wachten’ en ‘bewaren’. Als je voortaan effectiever met jouw mailbox omgaat, zul je al snel een verschil merken in de tijd die het je kost.

2. Bureau

In de loop der tijd verzamelt er zich een hoop rommel in huis en dat werkt averechts op je productiviteit. Zorg er dus voor dat de ruimte waar je werkt netjes is, haal opbergbakken om papieren uit het zicht te krijgen en gooi onnodige spullen weg.

3. Prioriteiten

Bij het maken van een planning of to do-list zullen er altijd taken zijn die eerder klaar moeten zijn of die belangrijker zijn. Stel dus prioriteiten op bij een planning en houd daarbij ook rekening met hoeveel tijd je beschikbaar hebt.

4. Rust

Niemand werkt dagelijks aan één stuk door. We hebben af en toe even pauze nodig om te ontspannen. Je zult zien dat je tijdens de momenten van ontspanning stiekem onbewust toch nog het nodige werk verzet, omdat je je gedachten even de vrije loop kunt laten.

5. Gedachten

Soms zullen er gedachtes zijn die het werken bemoeilijken. Probeer de confrontatie eens aan te gaan met die gedachten. Misschien moet je nog bellen met de Belastingdienst of een vervelend mailtje sturen naar een collega. Wat het ook is, je kunt er beter mee beginnen, anders zal het door je hoofd blijven spoken. Problemen lossen zichzelf niet op.

6. Netwerken

Hoewel een beetje facebooken of twitteren weinig goeds doet voor je productiviteit, doet goed netwerken dat wel. Met een beetje geluk leer je mensen kennen die jou kunnen helpen met werk of kom je door te praten met anderen op vernieuwende ideeën. Zorg ervoor dat je niet doelloos gaat scrollen, maar je écht probeert te verbinden met mensen.

7. Kookwekker

Je wordt je pas echt bewust van hoe snel de tijd voorbij vliegt als je een wekker zet over vijf minuten en gedurende die tijd volledig focust op productiviteit. Zet een kookwekker en probeer zoveel mogelijk te doen tot de wekker afgaat. Je zult zien dat de tijd als een malle voorbij gaat en je dus, wanneer je het druk hebt, geen tijd hebt voor getreuzel.

8. Wandelen

Soms moet je even afstand nemen van alles wat er gedaan moet worden. Tuurlijk kun je even een korte pauze plannen door even in het zonnetje te gaan zitten , maar het is beter als je een stukje gaat wandelen. Gewoon vijf minuutjes lopen, bij voorkeur buiten. Doordat je de routine onderbreekt, komt er ruimte voor nieuwe energie en inspiratie.

Bron: Bustle
Beeld: Shutterstock
De dag is bijna voorbij, maar uitstel is afstel, dus begin nú met het productiever indelen van jouw spaarzame uurtjes