Heb je het altijd druk? Zo krijg je weer rust in je hoofd…

Eén van de BN’ers die ik coach – laten we haar Sophie noemen – kwam vanochtend mopperend het café binnenlopen waar we elkaar altijd ontmoeten. Ze had het druk, veel te druk zei ze en ze had gemerkt dat het ook steeds drukker in haar hoofd werd met gedachten die haar heel onrustig maakte. Daar moést ze van af.

Ze moést andere gedachten krijgen, gedachten die haar kalmeerden. Het was tijd voor actie zei ze. ‘Tijd voor rust bedoel je’, vroeg ik grappend. Want hoe drukker je bent, des te drukker de gedachten in je hoofd.

Superkracht in de strijd tegen alle drukte: stress

Om alle sociale en mentale drukte van deze tijd aan te kunnen, maken we geregeld gebruik van superkrachten die we stress noemen. Deze krachten maken het mogelijk dat we onze ‘to do’ lijstjes razendsnel tot een goed einde kunnen brengen waardoor we weer snel door kunnen met het volgende succes.

Druk, druk, druk

Maar waar deze superkrachten ook voor zorgen is dat de focus in je brein zich vernauwt. Je brein wordt (bijna) volledig in beslag genomen door alles wat moet (meestal van jezelf) of wat je nog voor elkaar moét krijgen of moét voorkomen. Ze moeten me leuk vinden, als het maar goed gaat, het moét goed gaan, als ik het maar red, als ik die klus maar krijg… Er ontstaat daardoor als het ware een tunnelvisie op zaken waar je onrustig van wordt. Waardoor de zorgelijke gedachten door je brein hollen. Allemaal bezig om kleine en grote bedreigingen het hoofd te bieden.

Wie dus anders wil denken of rust in zijn hoofd wil zal eerst fysiek moeten ingrijpen vertelde ik Sophie. Want pas als de stresshormonen uit je lijf wegebben ontstaat er weer ruimte in je hoofd voor fijnere gedachtes.

Rust in je agenda, rust in je hoofd

Sophie was verbijsterd. Dus om rust in mijn hoofd te krijgen moet ik eerst mijn agenda tot rust brengen? Maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

En dat is precies de ironie van rust in je hoofd. Onder invloed van stresshormonen is dat echt onmogelijk (en is het verlangen ernaar het grootst). Er moet eerst rust zijn om tot rust te komen. Nog snel even dit en nog snel even dat helpen daar niet bij. Dus bedenk met alles wat je doet en iedere keuze die je maakt: Geluk en ‘peace of mind’ zit in het geven van je volle aandacht aan de allerbelangrijkste dingen!

Dé tip voor meer rust en minder drukte in je hoofd?

Doe ontspanningsoefeningen. Met ontspannen spieren en een rustige ademhaling kalmeer je je brein. Omdat je daarmee het signaal afgeeft dat de kust veilig is.

Suzan Kuijsten is coach, veelgevraagd spreekster, geeft trainingen, lezingen en is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Ze is regelmatig te horen op o.a. BNR en werkt met HR professionals van multinationals om stress op de werkvloer te verlagen. Drie keer per maand deelt ze haar kennis in een blog op wendyonline.nl.

Online workshop Minder stress

Heb jij ook weleens het idee dat je agenda te vol zit en je die superkracht genaamd stress te vaak inzet? Meld je aan voor de online workshop Minder Stress die WENDY in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten heeft ontwikkeld.

Tijdens de workshop krijg je online 12 concrete opdrachten en tips die je gedurende 4 weken in de praktijk gaat uitvoeren.

>> Meld je hier aan.

Deel artikel

Lees ook


Doen Gezond Koken Voeding
2 oktober 2016

Het is Koekjesdag! 3 recepten voor gezonde koekjes


Advies Gezond
5 september 2016

Multifruit: met citroen kun je zoveel doen!


Advies Body & Mind Gezond Voeding
28 juli 2016

Lukt het jou om 2 liter water per dag te drinken?


Doen Gezond Koken Voeding
26 juli 2016

Koken met aanbiedingen: broodje vegaburger met courgette en mozzarella


Bewegen
23 maart 2017

Drie don’ts tijdens je workout


Brein
11 januari 2017

Weg met het taboe rondom depressie

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!