Hello stranger

Vreemdgaan

Betekent een slippertje een definitief einde aan jullie relatie of gun je jezelf de kans er iets moois uit te laten groeien? Communicatiecoach Lisette Wevers over vreemdgaan.

Er was eens een vrouw die bedrogen werd. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, sterker nog: volgens onderzoek gaat 25 tot 30 procent van de mensen weleens vreemd.

Annette: “Ik was erg boos toen ik het slippertje van Simon ontdekte. Daarna werd ik bang: wat betekende dit? Gelukkig ging het om slechts één keer, maar toch was het alsof de bodem onder mijn voeten was weggeslagen. Maar er gebeurde ook iets wonderlijks. We kregen heel persoonlijke en open gesprekken. Zo ontdekten we dat we van elkaar vervreemd waren geraakt. En door het praten gingen we langzaam weer verbinding voelen. We hebben ons allebei kwetsbaar opgesteld en verantwoordelijkheid genomen. Het vertrouwen moest weer groeien, maar nu, een jaar later, kan ik zeggen dat onze relatie het heeft overleefd. We zijn zelfs closer dan ooit.”

Als Annette en Simon met een bevriend stel uit eten gaan, komt het onderwerp ter sprake. Hun vriendin Fien heeft er een uitgesproken mening over. “Als Rob vreemdgaat, kan hij meteen zijn spullen pakken.” Gelukkig speelt dit niet. Fien noch Rob hebben het ooit buiten de deur gezocht. Toch kun je daarmee niet zeggen dat hun relatie goed is. Fien en Rob zijn weliswaar betrouwbare partners voor elkaar en hun gezin functioneert goed, maar er is weinig intimiteit en romantiek in hun relatie. Fien en Rob zijn behoorlijk afstandelijk naar elkaar, klagen veel en geven elkaar zelden een knuffel. Ze doen elkaar weliswaar geen pijn, maar ook weinig plezier. De vervreemding tussen Fien en Rob is zo mogelijk nog groter dan bij Annette en Simon het geval was.

Geen excuus

Vervreemding is een van de meest voorkomende relatieproblemen. Vreemdgaan is hier een mogelijke uitkomst van, al is er geen excuus. De andere uitkomsten – afstandelijkheid, irritaties, eenzaamheid – zijn misschien minder tastbaar, maar ook niet prettig. En net zo bedreigend.

Vervreemding is een sluimerend probleem, dat je vaak niet ziet tot het te laat is. Het ontstaat als je te weinig tijd maakt voor elkaar, slecht communiceert en je niet kwetsbaar opstelt. En dat is wel nodig voor een gelukkige relatie. Wanneer vraag je elkaar: Hoe gaat het nu echt met je? Hoe voel je je? Als je dat vraagt, is het de kunst goed op de ander te reageren. Geen advies geven en geen oordeel vellen of defensief worden. Dat kan lastig zijn, vooral als de ander een taboe aanboort, zoals onvrede over seks. Luisteren is het devies.

En doorvragen. “Wat is het precies dat je vervelend vindt, hoe zou je willen dat het was?” Het gaat om begrip, niet om een oordeel of een schuldige. Zorg dat je een veilige partner bent bij wie de ander zijn diepste zielenroerselen kwijt kan. En heb zelf het lef te vertellen wat je echt wilt en voelt. Liefst voordat een van jullie vreemdgaat of de afstand niet meer te overbruggen is.

Tips:

  • Bekijk je partner eens met nieuwe ogen en schaf een kaartenset aan met vragen waar je zelf niet op komt, bijvoorbeeld Table Topics voor partners.
  • Om goed met ‘het verhaal’ van de ander om te gaan, is dit een ezelsbruggetje: Een OEN gebruikt LSD.
    OEN = open, eerlijk en nieuwsgierig
    LSD = luisteren, samenvatten en doorvragen
Deel artikel

Lees ook


Gezond Voeding
3 oktober 2017

Zo doorbreek je je ongezonde eetgewoontes


Achter de schermen Bewegen Gezond Magazine Vrijheid & balans
4 augustus 2016

Moedig samen met Wendy en Herman onze Olympische heldinnen aan


Brein
19 januari 2017

De 10 mooiste uitspraken van Michelle Obama


Gezond Magazine
10 februari 2018

Nicolette: ‘Wees elke dag dankbaar dat je Happy en Healthy bent!’


Bewegen Gezond
13 augustus 2017

Een eigen yoga-routine creëren: hoe doe je dat?


Doen Gezond Koken Voeding
10 mei 2016

Koken met aanbiedingen: pikante goulash met verse pasta en frisse salade

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!