Het hygge-manifest: wat is hygge?

Brandende kaarsen, met een kopje koffie of thee onder een dekentje op de bank voor de knetterende open haard vertoeven. Kerstmis, bordspellen, muziek, vakantie, zoetigheden, koken, een goed boek en zondagen. Op het moment zelf genieten van de ervaring met geliefden om je heen. Krijg je hier een bepaald gevoel bij? Dat zou goed kunnen, want dit is allemaal typisch ‘hygge’. Weet je niet wat hygge is? Geen zorgen. Maak kennis met het hygge-manifest.

Wat is hygge?

Hygge heeft geen directe vertaling, maar is het Deense verzamelwoord voor ‘gezelligheid’, ‘knusheid’ en ‘intimiteit’. Maar hygge is nog veel meer, zoals kameraadschap, ontspanning, sociale activiteiten en eten. De Denen hechten namelijk veel waarde aan zoetigheden, taart en samen koken. Eenvoud, bescheidenheid en nederigheid staan hoog in het vaandel. Hygge is het verkiezen van rustiek boven het nieuwe, het eenvoudige boven het protserige en sfeer boven opwinding. Tevens is het erg belangrijk om aardig te zijn voor anderen én jezelf.

Hygge is verweven in de Deense cultuur, alles is hygge. Het wordt gezien als onderdeel van de nationale identiteit en cultuur. De Denen zijn echte hygge-fundamentalisten. Hierdoor staat de Deense taal bol van de hygge-woorden, zoals familiehygge, hyggelig (‘Wat een hyggelige woonkamer!’) en hyggestund (hygge-moment). Hygge is zelfs een werkwoord bij onze Noorderburen.

Wist je dat?

Het gevoel dat hygge belichaamt bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van s.Olivers’ So Pure parfum?

Gezelligheid

Onze Nederlandse ‘gezelligheid’ heeft veel raakvlakken met de Deense ‘hygge’. Ondanks dat de twee woorden qua betekenis erg op elkaar lijken, zijn ze niet exact hetzelfde. De Nederlandse gezelligheid wordt namelijk als socialer ervaren dan de Deense hygge. De meerderheid van de Nederlanders ervaart buitenshuis de meeste gezelligheid, terwijl bijna driekwart van de Denen thuis de meeste hygge ervaart.

Hygge is een echte trend geworden in Nederland. Er zijn verschillende boeken verschenen om je kennis te laten maken met hygge en hoe je dit kan toepassen in je eigen leven. Ook verschijnen er veel tips om je huis hygge-proof te maken. Om ervoor te zorgen dat je meer gaat hyggen in je leven, stellen wij je voor aan het hygge-manifest. Deze is naar voorbeeld van het manifest uit het boek van Meik Wiking. Hyggen maar!

Het hygge-manifest

hygge manifest

Tip: Hang het manifest in je huis, zo kun je jezelf er aan herinneren dat hygge elke dag kan en moet!

Met Wendy op zoek naar de pure, authentieke en hyggigste vriendschappen!

Wij gaan samen met s.Oliver op zoek naar het ultieme hygge gevoel, omdat dit helemaal bij Wendy past. Wendy koestert haar vriendinnen en zorgt ervoor dat ze, ondanks haar drukke leven, intensief contact met hen houdt. Daarom gaan wij op zoek gaan naar de leukste, gezelligste, warmste, ontroerendste en hyggigste BFF’s, die echt en puur zijn en dit met ons willen delen.

Ga dus snel naar www.wendyonline.nl/purevriendschap en wie weet maak jij kans op een heerlijk weekend Maastricht voor jou en je vriendinnen!

Vriendinnencampagne

 Bron van dit artikel: Wiking, M. Hygge, de Deense kunst van het leven.
Deel artikel

Lees ook


Doen Gezond Koken Voeding
24 mei 2016

Gevulde omelet met rookworst, tuinbonen en tuinkers


Doen Gezond Koken Voeding
16 september 2016

Guacamole dag: guacamole recept met een lekker zuurtje


Doen Gezond Koken Voeding
21 juni 2016

Koken met aanbiedingen: Pittige bonensoep met Gelderse rookworst


Brein Gezond Stress
20 februari 2018

Waarom met een een half oog kijken geen aandacht geven is.


Bewegen Gezond
11 november 2016

7 voordelen van wandelen


Brein Gezond
12 april 2018

Waarom je brein stilte fijn vindt + 3 tips

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!