Hierom klinkt jouw stem anders dan je ‘m zelf hoort…

Je kent het vast wel, je hoort je eigen stem terug op een filmpje en denkt: ‘Huh, klink ik echt zo?’. Vaak ben je teleurgesteld als je je eigen stem terughoort. Maar hoe komt het dat jij je eigen stem anders hoort?

Wanneer je geluid hoort, dan komen de geluidsgolven in je oor. Je trommelvliezen beginnen te vibreren en in je hersenen wordt dit geluid omgezet in geluid. Maar als jij zelf gaat praat, dan gebeurt er nog meer!

Twee verschillende bronnen

‘Wanneer je jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden’, vertelt Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, uit aan Time.

Dus de stem die jij hebt op video’s, is de stem die andere mensen horen als jij praat. Omdat je de video terugkijkt en nu niet zelf praat, hoor je je eigen stem dus echt.

Ben ik dat?

Omdat we onze ‘echte’ stem eigenlijk zo weinig horen, weten we vaak niet eens hoe deze echt klinkt. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat 38% van de mensen hun eigen stem niet herkent. ‘Wanneer we onze stem op een opname horen, zijn we vaak teleurgesteld’, vertelt Birchall. ‘We zijn zo gewend geraakt aan de stem in ons hoofd, ook al is dat eigenlijk een vervormd geluid.’

Bron: Time

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen
1 maart 2017

3 redenen om aan core training te doen

Gezond Voeding Vrijheid & balans
29 mei 2018

Recept: Big egg volgens het DISQ e-book

Bewegen Body & Mind Gezond Goed nieuws
18 september 2016

4x zo wordt hardlopen net even een stukkie leuker

Bewegen Gezond
24 juli 2017

Waarom veel zitten zo slecht voor je is…

Bewegen Vrijheid & balans
29 mei 2018

Dit zijn de leukste plekken om te DISQEN

Stress
13 december 2016

Weg met stress in 30 seconden

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!