Hoe social media je carrière kan redden

SocialMedia_3Met social media als LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram is het nu makkelijker dan ooit om je carrière een boost te geven. Tenminste, als je ze op de juiste manier gebruikt. Deze zes dingen kun je als werknemer of zzp’er in ieder geval beter niet doen.

Rechtsbijstandverzekeraar DAS handelt jaarlijks zo’n 300 zaken af van mensen die zijn ontslagen omdat ze zich niet correct hebben gedragen op social media. En dat je de impact hebt onderschat, is voor de rechter tegenwoordig geen excuus meer.

Bovendien kunnen onhandige posts, in het tijdperk waarin ‘personal branding’ hoogtij viert en de grenzen tussen werk en privé vervagen, je professionele imago ook op andere manieren beschadigen. Ook als je ze niet tussen negen en vijf hebt geplaatst.

#1 Negatief zijn over je werk

Nadat de 22-jarige Connor Riley een baan aangeboden had gekregen bij Cisco, stuurde ze een tweet waarin ze schreef dat het een rotbaan is, maar wel met een vet salaris. Riley was haar baan kwijt, nog voor ze begonnen was.

Iedere negatieve uitlating over je (toekomstige) baan of collega’s op social media is absoluut not done. Zelfs met simpele posts als ‘geen zin om naar het werk te gaan’ of ‘ik verveel me kapot @ work’ maak je geen reclame voor jezelf op de arbeidsmarkt. Onthoud dat eventuele toekomstige werkgevers je social media zeker zullen checken.

Let er bovendien op dat je niet klaagt (ook al vind je het terecht) en deel al helemaal geen vertrouwelijke informatie. Tip: voordat je iets post kun je je het beste even afvragen of je het op een billboard langs de weg zou zetten.

#2 Foute humor

Een grapje is leuk, maar als de hele wereld meeleest, is het verstandig om je af te vragen of je werkgever je gevoel voor humor deelt.

#3 Té veel info delen

Weet waar de grens ligt tussen je digitale leven en je privéleven. Besmet je online persoonlijkheid niet met issues als (relatie)problemen en illegale activiteiten (ook al is dat laatste misschien een grap).

Wat je beter ook niet kunt doen, is continu je mening ventileren, klagen of je zonder nadenken uitlaten over controversiële onderwerpen als geloof, racisme en politiek. Je wilt niet dat het negatieve het positieve gaat overheersen, dus houd je emoties enigszins in toom.

#4 Onhandig foto’s posten

Met foto’s gaat het vaak mis. Een Amerikaanse lerares werd vanwege haar voorbeeldfunctie ontslagen omdat ze tijdens haar vakantie selfies op Facebook postte waarop te zien was dat ze bier dronk. Ook niet handig: als je ‘ziek’ bent foto’s van jezelf in de Efteling plaatsen.

Je kunt best af en toe foto’s plaatsen van een gezellige avond uit met vrienden, maar kies ze dan zorgvuldig uit (dus geen foto’s waarop je compleet dronken bent) en doe het niet te vaak. Je wilt niet worden gezien als een party animal, zeker niet als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Voordat het weekend begint, vergeet niet je baas te ontvrienden (Loesje)

#5 Bedelen om een baan

Social media als LinkedIn en Twitter zijn handige tools om te netwerken met andere professionals. Maar: er is een groot verschil tussen ‘netwerken’ en ‘lastig vallen’. Gebruik social media om advies te vragen of een gesprek te beginnen, maar vraag niet om een baan of werk.

#6 Updaten onder werktijd

Social media wordt op de werkvloer steeds vaker gebruikt als communicatiemiddel. Maar nog niet iedere werkgever is daarvan gediend en het kan zelfs tot ontslag leiden. Check dus even het social media beleid van jouw organisatie voordat je je status update.

Heb jij weleens een social media blunder gemaakt?

Meer do’s and don’ts voor social media, plus een heleboel andere handige sollicitatietips vind je in dit boekje van Start People!

Rianne Koene is werkcoach bij arbeidsbemiddelaar Start People en dé ervaringsdeskundige in Nederland op het gebied van werk en geluk op de werkvloer.

Banner_-_Werkgeluk_-_Start_People_(2015)[1]

Beeld: Shutterstock
Hartstikke leuk om wel en wee te delen via social media, maar houd wel in je achterhoofd dat je baas misschien ook meeleest. WENDY zet zes social media-don’ts op een rij.
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!