Hoe Vidal uit Brooklyn tonnen voor zijn school ophaalde

kinderen school

De Amerikaanse fotoblogger Brandon Stanton maakte vorige week een foto van Vidal, een jongen die over zijn schoolhoofd vertelde. Die foto heeft er nu voor gezorgd dat er bijna zeven ton is opgehaald voor zijn school in Brooklyn. 

Brandon Stanton startte in november 2010 een inmiddels zeer populair blog over de inwoners van New York City. Op de Facebookpagina van Humans of New York staan niet alleen prachtige foto’s van de inwoners van de immense stad, ook de verhalen die zij vertellen zijn mooi, eerlijk en vooral menselijk. Ze gaan over fouten maken, nieuwe kansen krijgen en iets maken van het leven. Bijna 12 miljoen mensen volgen de blog.

Vidal

Op 20 januari postte Brandon een foto van Vidal op de pagina. Hij vroeg de jongen wie zijn leven het meest heeft beïnvloedt, waarna hij antwoordde dat zijn schoolhoofd, mevrouw Lopez, een belangrijke rol in zijn leven speelt. Op de vraag hoe zij dit doet, antwoordde hij: “Als we in de problemen komen, schorst ze ons niet. Ze roept ons in haar kantoor en legt uit hoe de maatschappij om ons heen is gebouwd. Ze vertelt dan dat elke keer als er iemand stopt met school, een nieuwe cel gebouwd wordt. En één keer liet ze elke leerling opstaan en vertelde ze ons allemaal, één voor één, dat wij ertoe doen.”

De post over Vidal kreeg een enorme hoeveelheid reacties, ruim een miljoen mensen hebben de foto geliked. Brandon besloot daarop om mevrouw Lopez op te zoeken.

lopez

“In deze buurt wordt niet veel verwacht van de kinderen, dus op Mott Hall Bridges Academy leggen we de lat heel hoog”, vertelt mevrouw Lopez. “Alle kinderen dragen de kleur paars, de leraren ook. Paars is een koninklijke kleur. Deze kinderen moeten weten dat ondanks dat ze uit deze wijk komen, ze deel uitmaken van een groep mensen die vroeger zoveel hebben meegemaakt en dat nog steeds dingen moeten doorstaan. Als je iemand vertelt dat je uit Brownsville Brooklyn komt, dan kijken ze bijna vies. Deze kinderen moeten weten dat van hen verwacht wordt dat ze succesvol worden.” De wijk heeft het hoogste criminaliteitscijfer van de hele stad.

Brandon raakt geïnspireerd en gaat met de werknemers van de school in gesprek. “Onze discussie ging over heel veel dingen die de school nodig heeft, maar we keerden telkens terug bij één onderwerp: de beperkte horizon van achtergestelde kinderen.” Veel kinderen op de school komen zelden hun eigen buurt uit, de meesten zijn nog nooit de stad uit geweest. “Het is moeilijk voor ze om groot te dromen omdat ze niet veel andere dingen zien”, aldus Brandon.

staff

Brandon is onder de indruk van de leraren. De vakantie is net voorbij en dat is extra zwaar, legt mevrouw Lopez uit. “Het kan voelen alsof alle vooruitgang die geboekt werd voor de vakantie, weer verdwenen is. Deze kinderen hebben ons nodig. Onze meisjes voelen zich niet geëerd en gerespecteerd. Onze jongens worden geronseld om zich bij gangs te voegen. In onze klaslokalen voelen ze zich veilig en gerespecteerd. Als wij opgeven, is er niemand anders voor ze.”

Uiteindelijk komt de groep met het idee om een fonds op te zetten om elke nieuwe bovenbouwklas de kans te geven om een nieuwe plek te bezoeken, Harvard University, één van ’s werelds meest bekende universiteiten. “Elk kind op mijn school moet weten dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen”, aldus mevrouw Lopez. En zo wordt er een crowdfundingproject opgezet op de Facebookpagina van Humans of New York.

Zomerprogramma

Binnen 24 uur is er 350.000 dollar opgehaald, genoeg geld om de trip naar Harvard permanent op te nemen in het schoolprogramma. Lopez heeft daarnaast van vele onbekenden bossen bloemen toegestuurd gekregen. Het project staat op dat moment nog twee weken open, dus gaat Brandon weer in gesprek met het schoolhoofd. Ze benadrukt meteen hoe belangrijk het zou zijn om een zomerprogramma te kunnen bieden, zodat de kinderen ook in de zomer naar de school kunnen.

“Het is hier erg gevaarlijk op straat. De parken en speelplekken zijn onveilig en zelfs de bibliotheek is geen goede plek om te zijn. De kinderen blijven dus de hele zomer binnen.” Lopez berekende vervolgens dat een zomerprogramma ongeveer 40.000 dollar per jaar kost. Elk bedrag dat wordt gestort zorgt ervoor dat de studenten een productieve en leerzame zomer hebben. Inmiddels staat de teller op 698.000 dollar.

Vidal2

Vidal noemt de publiciteit die hij voor zijn school heeft gegenereerd het grootste dat hij ooit bereikt heeft. Zijn moeder benadrukt hoe liefdevol haar zoon is. “Soms ben ik bang dat hij misschien te lief is en dat iemand daar gebruik van zal maken. Vidal doet alles thuis, hij doet de was, hij kookt. Eén keer hadden we geen geld voor een kado voor Moedersdag, Vidal heeft toen als gebaar wat spullen uit ons huis ingepakt en aan mij gegeven.”

“Ik wil later mijn eigen restaurant hebben”, zegt Vidal later tegen Brandon. Gisteren stond hij in de krant Daily News, onder een foto van superster Taylor Swift en haar vriendinnen.

Volg het blog Humans of New York hier

 

 

Deel artikel

Lees ook


Gezond
12 mei 2017

9x houd hier rekening mee na 9 uur ’s avonds


Gezond
13 juni 2017

Waarom je je fitter voelt met planten in huis


Voeding
3 april 2018

Chicken breast


Gezond
16 januari 2017

Slaaptips van onze lezeressen


Bewegen Gezond
29 mei 2017

Hoe word je een ochtendmens, zodat je dan kunt sporten?


Achter de schermen Advies Body & Mind Gezond Wendy
6 augustus 2016

Veilig zonnen, inclusief een perfecte tan!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!