Hoe wordt Oud en Nieuw over de grens gevierd?

oud en nieuw andere landen

Wil je wel eens wat anders dan oliebollen, champagne en vuurwerk? Leen een buitenlandse traditie met Oud en Nieuw en voorspel of 2017 jou geluk, liefde of reizen gaat brengen. Zo stap je in elk geval verrassend het nieuwe jaar in. 

12 druiven, 12 keer geluk

Spanjaarden eten om middernacht bij elke klokslag een druif. De twaalf druiven staan voor de twaalf maanden van het jaar en met eten van de druiven hoopt men in het nieuwe jaar elke maand geluk te ontvangen.

De toekomst in een stukje tin

Finnen gebruiken tin om de toekomst te voorspellen door een stuk tin te laten smelten en vervolgens in het water te gooien. De vorm die je vervolgens krijgt, bepaalt hoe jouw komende jaar eruit gaat zien. Een hart of ring betekent een bruiloft, een schip staat voor veel reizen en een varken staat voor genoeg eten in het nieuwe jaar.

Rond fruit eten in de Filipijnen

Tijdens Oud en Nieuw op de Filipijnen spelen ronde vormen een belangrijke rol omdat deze geluk zouden brengen. En dus dragen Filipino’s kleding met polkadots, eten ze rond fruit en gooien ze munten in de lucht. Daarnaast laten ze om twaalf uur ’s nachts ramen en deuren openstaan zodat het geluk naar binnen kan stromen.

Grote schoonmaak in Japan

In Japan wordt er een grote schoonmaak gehouden met Oud en Nieuw. De bevolking bezemt huizen en kantoren om schoon en netjes aan het nieuwe jaar te beginnen. De achterliggende gedachte is om op deze manier alle kwade krachten van het afgelopen jaar uit de kleinste hoekjes en kieren te verwijderen.

Neem je koffer mee in Zuid-Amerika

Wil je in 2075 een mooie reis gaan maken? Volgens de bevolking van veel Zuid-Amerikaanse landen kun je dan het beste gaan rondlopen met koffers op Oudejaarsavond. Het rondlopen met een koffer op Oudejaarsavond zou betekenen dat je deze ook daadwerkelijk nodig hebt in het nieuwe jaar. Praktisch is het misschien niet, maar je kunt het altijd proberen als je echt graag op reis wilt.

 

Bron: skyscanner, travelandleisure.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook leuk


Bewegen
1 maart 2017

3 redenen om aan core training te doen


Gezond Magazine Vrijheid & ambitie
22 september 2016

Het succes van Rens Kroes


Gezond
23 november 2016

Boost je gezondheid met deze 4 ademhalingsoefeningen


Brein
29 januari 2017

Tips om makkelijker beslissingen te kunnen nemen


Voeding
20 oktober 2016

5x bewust genieten van lekker eten


Gezond lifestyle Magazine
27 september 2016

Liesbeth vertelt: langzaam blind en doof worden