Interview met Koert-Jan de Bruijn over de film ‘Pestkop’

Pesten blijft helaas een veelvoorkomend probleem, vooral onder jongeren. De gevolgen die zij hieraan over houden zijn van grote invloed op hun leven. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, heeft regisseur Sjoerd de Bont de film ‘Pestkop‘ gemaakt. De film kaart problemen rond pesten, homoseksualiteit en discriminatie op middelbare scholen aan. De cast bestaat onder andere uit Roan van Dam (Brugklas), Thomas Acda (All Stars) en Koert-Jan de Bruijn. We spraken Koert-Jan over deze film en zijn ervaringen met het onderwerp.

Waarin onderscheidt ‘Pestkop’ zich met andere films die over pesten gaan?

‘Als je Pestkop vergelijkt met andere films met het thema ‘pesten’ dan wil ‘Pestkop’ naast een duidelijke boodschap overbrengen gewoon een heel spannende thriller voor jongeren zijn.’

Ben of heb jij vroeger gepest?

‘Zelf ben ik vroeger nooit gepest, maar ik ken wel het gevoel van er buiten vallen. Tijdens de eerste jaren van de basisschool was mijn coördinatie nog niet zo geweldig. Vaak werd ik dan als laatste gekozen. Alleen dat gevoel was al heel erg vervelend. Kan je nagaan hoe het voelt als je stelselmatig wordt buitengesloten of actief gepest wordt.

Ik heb (naar mijn weten) ook nooit gepest. Wel heb ik misschien een keer niet ingegrepen terwijl dat best had gekund. Maar ik ben ook wel eens opgekomen voor iemand die gepest werd.’

Vind jij dat pesten harder aangepakt zou moeten worden op scholen?

‘Ik weet niet of scholen het pesten harder moeten aanpakken. Misschien zou er gewoon nog meer ‘oog’ voor moeten zijn. Ik denk dat in principe alle scholen het belang zien van pesten aanpakken. Het is alleen de vraag of ze het goed in kaart kunnen brengen.’

Wat is de boodschap die jullie met deze film over willen brengen?

‘Pestkop is gewoon een ontzettend spannende jongerenfilm. Buiten dat hopen we zeker dat de jongeren die hem zien zich meer bewust worden van pestgedrag. Bij pesten speelt vooral macht een rol. Je hebt pesters, degenen die gepest worden, meelopers en passievellingen. Ze hebben allemaal hun rol. Welke rol heb jijzelf eigenlijk? En waarom heb jij die specifieke rol?’

Wat vind jij dat we moeten doen om pesten te voorkomen?

‘Bewustzijn creëren helpt bij het voorkomen van pesten.’

Wie speel jij in de film?

‘Ik speel meneer de Graaf, een leraar geschiedenis op de middelbare school waar de film zich grotendeels afspeelt. Hij pest zelf weliswaar niet, maar faciliteert het wel, in de hoop daar zelf populairder van te worden. Het is een nogal laf persoon en waarschijnlijk zelf erg bang.’

Herken jij jezelf in het karakter dat je speelt?

‘Mijn rol is niet zo groot en er waren tijdens het spelen niet al te veel momenten waarop ik het karakter echt vorm kon geven. Maar ik durf wel te zeggen dat het niet erg dicht bij mezelf ligt haha! Des te leuker om te spelen uiteraard.’

Hoe was jouw middelbare schooltijd?

‘Mijn middelbare schooltijd was erg leuk. Veel leuke contacten en vrienden. Achteraf gezien was het een periode die me flink gevormd heeft. Uiteraard werd er ook bij mij op school wel eens gepest. Ik kwam er later achter dat één van de pesters zelf een erg moeilijke thuissituatie had. Dat is iets dat vaker voor komt. Het is uiteraard van groot belang om degenen die gepest worden te beschermen, maar ook om oog te hebben voor de problematiek van sommige pesters.’

Onze missie is vrouwen helpen met hun ‘zoektocht naar geluk’. Hoe gelukkig denk jij dat de jeugd van tegenwoordig is?

‘Volgens mij is onze jeugd in Nederland relatief gelukkig. Maar ik denk dat we de jongeren die dat niet zijn serieus moeten nemen. Te vaak kunnen volwassenen zich niet voorstellen welke impact social media, werkdruk en peer pressure op jongeren kunnen hebben.’

Pestkop is vanaf 19 oktober verkrijgbaar op DVD en VOD.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!