Wat is een déjà vu en waar komt het vandaan?

Wat is een déjà vu en waar komt het vandaan

Iedereen heeft bijna weleens een déjà vu meegemaakt. Je hebt dan het idee dat je ergens al eerder bent geweest of de situatie al eerder hebt meegemaakt. Wat is een déjà vu en wat gebeurt er precies als je deze ervaart?

Een déjà vu kan een erg vreemd gevoel zijn. Je loopt ergens en hebt het gevoel al eerder op die plek te zijn geweest, maar toch ook weer niet. Hetzelfde kan je overkomen in bepaalde situaties. Zestig tot zeventig procent van ons kent het gevoel.

Wat is een déjà vu?

Bij een déjà vu heb je het gevoel dat je datgene wat je meemaakt, al eens hebt meegemaakt. Déjà vu is een Frans woord voor ‘al gezien’. Je ziet, hoort, proeft of ruikt iets en hebt het gevoel dit al eerder ervaren te hebben. Maar je weet voor honderd procent zeker dat dit niet zo is, hoe vreemd.

Wat gebeurt er als je een déjà vu hebt?

Er is nog geen oorzaak gevonden voor het ervaren van een déjà vu. Wel gaan er verschillende theorieën de ronde:

  • Een bekende theorie is de kortsluitingstheorie. Normaal wordt je je bewust van je waarneming voordat je deze in je geheugen opslaat. Bij een déjà vu sturen je hersenen je waarneming al naar het geheugen voordat je je bewust wordt van je waarneming. Dus zodra je je dan bewust wordt van je waarneming, is deze waarneming al in je geheugen opgeslagen. Maar wanneer en hoe deze waarneming tot stand is gekomen, daar kan je maar niet opkomen.
  • Ook de geheugenfout-theorie wordt vaak aangehaald. Het onderste deel van de hippocampus herkent kleine verschillen tussen plaatsen en maakt deze groter. Bij de geheugenfout-theorie zijn deze verschillen niet duidelijk gemaakt en ervaar je het dus als hetzelfde, een déjà vu.

Varianten op de déjà vu

Déjà vu wordt eigenlijk ten onrechte voor van alles waarbij je het gevoel hebt datgene al eerder te hebben meegemaakt, gebruikt. Naast een déjà vu, het gevoel iets al eerder te hebben gezien, bestaan namelijk ook de termen déjà vécu, déjà senti en déjà visité. Déjà vécu gebruik je als je het gevoel hebt iets al eerder te hebben beleefd, déjà senti als je het gevoel hebt iets al eerder te hebben gevoeld en déjà visité als je het gevoel hebt al ergens eerder te zijn geweest.

Heb jij wel eens een déjà vu, déjà vécu, déjà senti of déjà visité gehad?

Bron: How Stuff Works & nemokennisink.nl
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Bewegen Gezond
6 februari 2018

Laura Pels vertelt je hoe je 9 jaar jonger kunt worden door te sporten


Bewegen Gezond
31 januari 2018

Met deze 3 trainingsvormen behaal je het beste resultaat


Gezond Magazine Stress
16 september 2017

Offline plekken om te unpluggen


Brein Gezond
11 juni 2017

Bregtje was ernstig depressief: ‘Ik ben niet meer dezelfde persoon’


Body & Mind Gezond Magazine Video gezond Video magazine
30 oktober 2016

VIDEO: deze BN'ers doen een boekje open over hun gezondheid


Doen Gezond Koken Voeding
6 juni 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Lonneke Nooteboom

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!