Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor een gezonde werkdruk? Jijzelf of je werkgever?

hoge werkdruk

Stressdeskundige Suzan Kuijsten is auteur van het boek Hollend voor je stress uit. Dit boek is het uitgangspunt voor de online workshop Minder stress die we samen met Suzan hebben ontwikkeld. Als coach, schrijfster en spreekster is het Suzans missie om stress te verminderen. In haar eerste blog voor WENDY online bekijkt ze wie nu verantwoordelijk is voor een gezonde werkdruk. Ben je dat zelf of is dat je werkgever?

Deze vraag wordt me geregeld gesteld tijdens interviews met de pers of door cliënten. En dat is ook niet zo gek als je weet dat één op de zeven mensen uitvalt door stressklachten.  Er zijn dus nogal wat feestjes bij die firma stress.

Het antwoord is gelukkig simpel. Jij en je werkgever zijn allebei voor de helft (50/50) verantwoordelijk voor een gezonde werkdruk. Maar voor jouw deel ben je wel 100 % verantwoordelijk.

Autorijden

Het is een beetje zoals autorijden. Jij moet zorgen dat je uitgerust bent, twee handen aan het stuur hebt,  anticipeert op andere automobilisten, je veilig gedraagt in het verkeer, niet te hard rijdt en de olie- en benzinemeter bijhoudt. De autofabrikant zorgt er voor dat de auto werkt, veilig is en geeft je een navigatiesysteem voor je bestemming.

Als je dit vertaalt naar de werkvloer dan moet de werkgever de juiste randvoorwaarden scheppen. Ervoor zorgen dat je je veilig voelt op de werkvloer (zodat je een hoge werkdruk überhaupt durft aan te kaarten), een heldere koers varen, reparaties uitvoeren en eventuele obstakels wegnemen.  Dat vraagt om een goede auto, oftewel goed werkgeverschap.

Er wordt meer tijd verknoeid met werken dan met nietsdoen

Aankaarten

Jij bent daarentegen zelf verantwoordelijk voor het tijdig aankaarten van té hoge werkdruk. Net als een bestuurder zal jij moeten ingrijpen als het rijden steeds moeizamer gaat en de autofabrikant wijzen op noodzakelijke verbeteringen.

Té hoge werkdruk wordt altijd door meerdere factoren veroorzaakt, die allemaal een wisselwerking op elkaar hebben. Dat maakt ingrijpen soms complex. Gelukkig is er veel wat je wél kunt doen om de werkdruk te verlichten.

Tips

  1. Kijk welke hofleveranciers van stress de werkdruk te hoog laten oplopen, bijvoorbeeld door een stressdagboek bij te houden waarin je de grootste hofleveranciers van stress bijhoudt.
  2. Pak de factoren waar je zelf invloed op hebt aan. Veel mensen hebben de neiging om zich op anderen en op omstandigheden te richten, maar daar heb je helemaal geen invloed op. Je kunt de auto nu eenmaal niet de schuld geven als je te hard gereden hebt. Wel als het gaspedaal hapert.
  3. Kijk welke stressfactoren op het bord van je werkgever liggen en spreek ze hier op aan. Daarmee maak je slecht werkgeverschap zichtbaar.
  4. Bewaak je eigen grenzen, daar kun je niemand anders verantwoordelijk voor maken. We zeggen vaak Ja tegen een ander om allerlei redenen  waardoor we onbedoeld ’ Nee’ zeggen tegen onszelf. Draai dit om.
  5. Plaats BOM(men) in je agenda. Bewuste Ontspan Moment(en). Alle rustmomenten worden steeds verder uit een dag gesloopt. Breng deze weer terug. Je kunt namelijk niet de hele dag autorijden.

Online workshop Minder stress

Heb je het idee dat het je teveel wordt op je werk? Meld je aan voor de online workshop Minder Stress die WENDY in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten heeft ontwikkeld.

Tijdens de workshop krijg je online 12 concrete opdrachten en tips die je gedurende 4 weken in de praktijk gaat uitvoeren.

>> Meld je hier aan.

Tekst: Suzan Kuijsten
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Bewegen
23 april 2017

Vraag & antwoord yogadeskundige Janna: 'Hoe kan het dat ik soms duizelig en misselijk ben tijdens yoga?'


Stress
13 februari 2015

5 tips voor wie altijd (te) druk is


Doen Gezond Koken Voeding
20 april 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Jenny Smit


Advies Bewegen Body & Mind Gezond Liefde Relatie Vriendschap
25 augustus 2016

Dit is waarom samen sporten het allerleukst is


Body & Mind Gezond Liefde Relatie
29 mei 2017

10x wat je slaaphouding over je relatie zegt


Bewegen Gezond Goed nieuws
15 juni 2016

Sporten hoeft maar één minuut te duren!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!