Isa Hoes en de overgang

Isa Hoes (50 is actrice en schrijfster. Samen met Medina Schuurman schreef ze het overgangsboek te Te Lijf, de kunst van het mooi ouder worden. Eind april verschijnt hun tweede boek samen: I’m Lijfboek.

Isa Hoes is open over de overgang

Isa, je schreef al een boek over de overgang, vol persoonlijke bekentenissen. En er komt er binnenkort nog eentje aan. Wat is de noodzaak?
‘Omdat het zo veel scheelt als je weet wat er aan de hand is. Van vriendinnen kende ik het riedeltje wel, hoor: jasje aan, jasje uit,wapper en, zwaaien. Maar toen het mij overkwam, dacht ik echt: what the fuck is dít?

Die opvliegers vond ik eerst best grappig. Dan stond ik op de set van Celblok H en riep ik: “Nou, daar komt er weer eentje hoor, jongens.” Dat beetje koud zweet op mijn gezicht werdgewoon weg gepoederd. Maar ik ging steeds slechter slapen en kreeg hartkloppingen. Lag ik weer wakker in bed, zwetend en piekerend. Ik had geen idee wat er was, maar de huisarts zei dat ik te jong was voor de overgang. Terwijl ik toen “al” 47 was. Achteraf heb ik daardoor tijd verklooid die ik beter had kunnen besteden aan slimme en leuke oplossingen. Want die bestaan gewoon. Wist ik veel.’

‘We moeten het ook niet zwaarder maken dan dat het is, daar is het leven veel te leuk voor.’

Waarom moet de overgang eigenlijk ‘opgelost’ worden? Het hoort er toch ook gewoon een beetje bij?

Precies vanwege die gedachte worden overgangsklachten vaak verward met burn-out. Andersom worden hart- en vaatziekten soms te laat erkend bij vrouwen, doordat artsen denken dat het de overgang wel zal zijn. Er is nog zo veel onduidelijkheid over, ook in de medische wereld. Dat klinkt saai misschien, maar ik was echt verbaasd toen ik me hier in ging verdiepen. Medina en ik geven lezingen over de overgang tegenwoordig, dat is zó leuk! Je moet die vrouwen eens hóren daar: helemaal opgelucht en blij. Al krijgen we dan ook kritiek, hoor. Er is altijd wel een vrouw die vindt dat we van een mug een olifant maken. Omdat ze zelf nérgens last van heeft gehad. En dat kan óók, hè!? Maar wij zijn die vrouw niet, zal ik maar zeggen.’

Naar die lezingen komen soms ook mannen. Denk jij dat zij de overgang inmiddels al beter snappen?

‘Ja! Laatst sprak ik daar een man die zei: “Ik begrijp nú pas waarom ze soms zo krengerig deed.” En die arme schat heeft gelijk, want we kunnen door al die hormonen soms ook gewoon heel raar gaan doen. Ik vind dat we de overgang zeker niet moeten ontkennen, maar we moeten het ook niet zwaarder maken dan het is. Daar is het leven veel te leuk voor.’

Lees nog meer over de overgang in de nieuwe WENDY

Wil je voortaan als eerste de WENDY ontvangen? Kies dan een voor een van onze abonnementen. Zo kun je kiezen uit 7 of 14 nummers met een dag- en nachtcrème van hannah Oxys Genes of 7 nummers en een surprisebox.

Deel artikel

Ook interessant

Advies Body & Mind Brein Gezond
8 mei 2016

Het leven is te kort om …

Bewegen Gezond Voeding
1 oktober 2017

Zo behoud je een gezonde levensstijl

Stress
19 maart 2018

Stress geeft je superkrachten, maar soms even niet

Brein
19 januari 2017

De 10 mooiste uitspraken van Michelle Obama

Gezond Liefde Opvoeding
10 november 2017

Dag van de Mantelzorg: Vera heeft een zorgintensieve dochter (5)

Bewegen Gezond
14 juni 2017

Waarom sporten je slimmer maakt

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!