Je kortetermijngeheugen is helemaal in orde!

Je pakt je telefoon en denkt, wie ging ik nou ook alweer bellen? Als je denkt dat je een heel slecht geheugen heb, heb je dat mis. Het is namelijk alleen maar een teken dat je een ‘normaal’ geheugen hebt!

 

shutterstock_307647065

 

Je hebt vast van die momenten dat je totaal vergeten bent van wat je wilde gaan doen. Bijvoorbeeld als je de een andere kamer inloopt en ineens niet meer weet wat je wilde gaan doen.

 

Kamer naar kamer

Aan de Universiteit van Indiana vonden ze uit dat het gelukkig heel normaal is, dat je dat soort dingen vergeet. In hun onderzoek moesten studenten door een gebouw lopen en spullen van kamer naar kamer brengen. Soms moesten ze ook vragen beantwoorden over die spullen. De opdracht vond virtueel plaats, maar ook in real-life.

 

Deurstijleffect

Het resultaat was  elke keer hetzelfde. Als studenten een nieuwe kamer inliepen waren ze even vergeten wat ze aan het doen waren. De wetenschappers hadden er een mooi woord voor: het deurstijleffect. Vergelijk de deur met een halte. Als je bij een volgende halte aankomt moet je de nieuwe omgeving in je opnemen waardoor onze aandacht niet meer ligt bij de spullen, maar bij de nieuwe kamer. Daarom vergeet je vaak even wat je wil gaan doen als je bijvoorbeeld een andere kamer ingaat. Het is volgens de wetenschappers gewoon de manier waarop ons brein werkt.

 

Lees hier hoe je creativiteit je geheugen kan verbeteren! 

 

Bron: HLN
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Advies Coach Stress
4 maart 2016

Druk? Leer van deze cursus tijdbesparen  (deel 1)

Gezond
18 september 2017

6 redenen waarom je beter kan gaan slapen zonder telefoon

Gezond Voeding
25 november 2018

Your Meal Planners: een ’s winters dagmenu om cravings te voorkomen

Gezond Voeding
27 december 2017

Jouw zoektocht naar geluk…Met eten!

Bewegen Gezond Stress
6 december 2017

Echt leren ontspannen? Probeer Yin yoga!

Advies Bewegen Body & Mind Gezond Voeding
13 juni 2016

Kopje koffie voor het sporten?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!