De juiste muziek voor het juiste hardlooptempo!

Met dit mooie weer is er toch niets fijner dan lekker buiten sporten? En dat kan door simpel even een klein stukje te gaan hardlopen. Muziek kan je daarbij meer helpen dan je dacht.

 

shutterstock_274285517

 

Hardlopen wordt net wat leuker met een muziekje erbij. En nu blijkt dat de snelheid van de muziek ook invloed heeft op je eigen snelheid met het hardlopen!

 

Opdracht

Aan de Universiteit van Canada is er onderzoek gedaan naar dit verband. Twintig mensen moesten drie keer twintig minuten lang hardlopen, luisterend naar twee verschillende soorten muziek (langzame muziek en snelle muziek) en een keer in stilte.

 

Verbazing

De uitkomst zal je niet verbazen. Als de hardlopers naar snelle muziek luisterden, gingen ze ook echt harder lopen. Tegelijk ging hun hartslag ook omhoog. Bij langzamere muziek gingen de proefpersonen juist langzamer lopen. Wat je wel zal verbazen, is dat de deelnemers zelf niets door hadden. Voor hun eigen gevoel renden ze in hetzelfde tempo.

 

Meer energie

Dit is de wetenschappelijke verklaring. Als je naar muziek luistert met meer dan 100 beats per minuut, zorgen je hersenen ervoor dat je meer energie krijgt. Die reageren namelijk op een beat en je lichaam volgt dan automatisch. Hoeveel het dan scheelt in vergelijking met langzame muziek? Gemiddeld zet iemand negentig passen per minuut tijdens het hardlopen. Met snelle muziek gaat dit naar honderd passen per minuut!

 

Zo kun je dus je eigen tempo bepalen met de muziek. Heb je zin in een relaxed rondje? Dan luister je een leuke ballad. Wil je als een speer rennen, zorg dan voor wat opzwepende muziek!

 

Lees hier waarom hardlopen goed is voor je gezondheid!

 

Bron: Womens Health
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Stress
20 december 2015

Geen stress? Help een ander!

Bewegen Gezond Voeding
23 november 2017

Een yogales met een glas wijn in je hand? Het bestaat!

Doen Gezond Koken Voeding
22 juli 2016

Drink jezelf gezond: Citroentijm & meloen

Gezond Lifestyle Voeding
20 december 2017

Vegan hoofdgerecht met pompoen & bloemkool van Miljuschka

Gezond Voeding
13 maart 2018

Gevulde courgette

Gezond Stress
19 februari 2018

Waarom willen we zo graag applaus van anderen?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!