De juiste muziek voor het juiste hardlooptempo!

Met dit mooie weer is er toch niets fijner dan lekker buiten sporten? En dat kan door simpel even een klein stukje te gaan hardlopen. Muziek kan je daarbij meer helpen dan je dacht.

 

shutterstock_274285517

 

Hardlopen wordt net wat leuker met een muziekje erbij. En nu blijkt dat de snelheid van de muziek ook invloed heeft op je eigen snelheid met het hardlopen!

 

Opdracht

Aan de Universiteit van Canada is er onderzoek gedaan naar dit verband. Twintig mensen moesten drie keer twintig minuten lang hardlopen, luisterend naar twee verschillende soorten muziek (langzame muziek en snelle muziek) en een keer in stilte.

 

Verbazing

De uitkomst zal je niet verbazen. Als de hardlopers naar snelle muziek luisterden, gingen ze ook echt harder lopen. Tegelijk ging hun hartslag ook omhoog. Bij langzamere muziek gingen de proefpersonen juist langzamer lopen. Wat je wel zal verbazen, is dat de deelnemers zelf niets door hadden. Voor hun eigen gevoel renden ze in hetzelfde tempo.

 

Meer energie

Dit is de wetenschappelijke verklaring. Als je naar muziek luistert met meer dan 100 beats per minuut, zorgen je hersenen ervoor dat je meer energie krijgt. Die reageren namelijk op een beat en je lichaam volgt dan automatisch. Hoeveel het dan scheelt in vergelijking met langzame muziek? Gemiddeld zet iemand negentig passen per minuut tijdens het hardlopen. Met snelle muziek gaat dit naar honderd passen per minuut!

 

Zo kun je dus je eigen tempo bepalen met de muziek. Heb je zin in een relaxed rondje? Dan luister je een leuke ballad. Wil je als een speer rennen, zorg dan voor wat opzwepende muziek!

 

Lees hier waarom hardlopen goed is voor je gezondheid!

 

Bron: Womens Health
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Advies Body & Mind Brein Gezond
26 september 2016

Energetisch genezen: energie als medicijn


Brein
11 januari 2017

Weg met het taboe rondom depressie


Bewegen
1 mei 2017

Mark Tuitert: Een strakke sexy buik? Verminder je stress!


Gezond
25 juli 2017

7x zo word je gelukkig en vitaal oud


Gezond Voeding
27 september 2016

Koken met aanbiedingen: Homemade chocoladeroomijsjes


Brein Gezond Goed nieuws
9 mei 2016

Vier elk succes(je)!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!