Leesfeest: de Maand van de Spiritualiteit

maand van de spiritualiteit

Het lijkt erop, en ik ben benieuwd naar jouw visie, dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’.

De Maand van de Spiritualiteit

Deze vrijdag, 13 januari, gaat de Maand van de Spiritualiteit van start (tot 12 februari). De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij de alsmaar groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie. Ieder jaar wordt er een bijzonder essay uitgegeven, dat aansluit bij het thema van het betreffende jaar. Vorig jaar was dat Mindfulness op het werk, waar Ben Tiggelaar ‘Mooi werk’ voor schreef. In de jaren daarvoor schreven onder meer Arie Boomsma en Isa Hoes de essays. Ieder met eigen, zeer persoonlijke invalshoek.

Compassie

Dit jaar is het thema Compassie en is schrijfster Rosita Steenbeek gevraagd het essay voor De Maand van de Spiritualiteit 2017 te schrijven: Heb uw vijanden lief.  Wat houdt compassie in? Mededogen, barmhartigheid, meevoelen met een ander – eigenschappen die van wezenlijk belang zijn in religies, in het humanisme en in sommige filosofieën. Kunnen we leren om compassie te hebben? Op welke manier speelt het een rol in haar eigen leven en wat ziet ze ervan in de wereld om haar heen? Ze gaat te rade bij mensen als Nelson Mandela en de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, bij de Israëlische professor wier dochter omkwam bij een busexplosie en de Siciliaanse arts die op Lampedusa al vijfentwintig jaar vluchtelingen opvangt. Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. Kunnen we zo ver gaan dat we dat ook opbrengen voor ‘onze vijanden’?

Rosita: ‘Over het bestaan van de mensheid kan ik somber zijn, toch denk ik  dat we het altijd moeten blijven proberen en mededogen moeten hebben met de medemens, de dieren en de natuur. Positief zijn, compassie hebben met de ander, is een voorwaarde om met elkaar te kunnen leven.’

Het essay is vanaf 13 januari voor € 3,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Andere mooie boeken over compassie

Magisch brein, magisch hart – James Dotymaand van de spiritualiteit

Waar komen liefde, genegenheid, plezier en geluk vandaan? Het brein of het hart? Neurochirurg James Doty onderzoekt het aan de hand van de levenslessen die hij op jonge leeftijd leerde. In Magisch brein, magisch hart combineert hij zijn bijzondere levensverhaal met de wetenschap achter mindfulness en compassie, en vertelt hij hoe we ons leven fundamenteel kunnen veranderen door te luisteren naar ons brein en ons hart open te stellen.

Compassie voor beginners – Thupten Jinpa

Compassie houdt in dat we medeleven hebben met anderen en met onszelf. Ieder mens wordt maand van de spiritualiteitgeboren met een vermogen tot compassie. Maar we zijn bang om gebruikt te worden door anderen of om een slappeling te worden. Daarom ligt het voor de westerse mens niet voor de hand om zijn compassie-spier te trainen. Wetenschap, psychologische inzichten en het levensverhaal van de auteur wijzen echter uit: als je deze spier traint, ervaar je minder stress en verbetert je gezondheid. Compassie loont dus – en het is de volgende stap na mindfulness. Thupten Jinpa was monnik, maar is inmiddels getrouwd en heeft 2 dochters. In de VS ontwikkelde hij samen met de Stanford Universiteit een veelgeprezen compassie-training. Hij was bijna 30 jaar de belangrijkste vertaler van de Dalai Lama.

Compassie – Karen Armstrong

maand van de spiritualiteitKaren Armstrong gaat ervan uit dat ieder mens behept is met een vermogen tot compassie, maar ze is van mening dat dat niet genoeg is: iedereen zou dat vermogen moeten koesteren en ontwikkelen. In het wijze en diepzinnige boek Compassie stippelt Armstrong een programma uit dat ons in twaalf stappen kan leren hoe we een medemenselijker leven kunnen leiden. Ze gaat daar- bij in op thema’s als eigenliefde, bedachtzaamheid, lijden, gedeelde vreugde, de grenzen van onze kennis van de ander en mededogen. 

Compassie als sleutel tot geluk – Monique Hulsbergen

Onderzoek laat zien dat zelfcompassie een sterke bijdrage levert aan geluk. Door balans te brengen in maand van de spiritualiteitde verschillende emotiesystemen verandert chronische stress in gezonde stress. Wanneer wij ons kwetsbaar mogen opstellen en niet perfect hoeven te zijn, komt er weer ruimte voor vitaliteit, plezier en spel. Het boek bevat vele visualisatie-, ervarings- en schrijfoefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Met een voorwoord van Paul Gilbert.

Spreken met liefde, luisteren met compassie – Thich Nhat Hanh

Mindful communiceren verzacht pijn en lijden; liefde en compassie maand van de spiritualiteitnemen toe. Dat levert momenten van vreugde en geluk op. Aandachtige communicatie werkt helend in relaties, op de werkvloer en in de samenleving. Kortom: zo communiceren draagt bij aan een betere wereld.

Afterview

Bij deze kun je een filmpje terugzien van de Maand van de Spiritualiteit van vorig jaar, toen Ben Tiggelaar de eer had het geschenk te schrijven met als thema Mindfulness op het werk: https://www.youtube.com/watch?v=MvgPIv0YV9A&t=72s

Winnen?

Wil je een tas vol mooie boeken winnen met betrekking tot compassie? Ben je het eens met de stelling in de inleiding? Is er iets verloren gegaan? Mail naar [email protected], met als onderwerp Spiritualiteit. Meedoen kan tot en met donderdag 19 januari 2017. Vrijdag 20 januari 2017 maken we de winnaar bekend. Vergeet ook niet je adresgegevens te vermelden. De leukste inzending krijgt het pakket opgestuurd! Op deze winactie zijn onze actievoorwaarden van toepassing

Dank voor jullie aandacht, dat het een schitterend nieuw jaar mag worden, waarin weer van alles mogelijk is, tot volgende week!

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.