5 lessen die ik leerde van mijn bruiloft

Wat ik leerde van mijn eigen bruiloft

Wianda Bongen Photography

Judith van het trouwplatform Engaged heeft prachtige herinneringen aan haar huwelijk. En toch, als ze erop terugkijkt, had ze een paar dingen anders willen doen…

Toen ik in 2011 trouwde kwam Pinterest net om de hoek kijken en was vintage ‘in’. Ik plande mijn septemberbruiloft in zes maanden en het was een feest. Maar vraag het een willekeurige ex-bruid en ze zal je vertellen dat ze sommige dingen anders had willen doen. Vraag het mij en ik vertel je wat ik heb geleerd van mijn eigen bruiloft.

1. Ik zocht niet naar mijn eigen stijl

Pinterest was net new to the game en het stond er bol van peach en mint kleurenschema’s, en vintage thema’s met heel veel oude meuk van oma’s zolder. Camera’s, koffers, boeken, typemachines… Het oogde best gezellig, maar een half jaar later vond ik het al niks meer. Ik volgde vrij gedachteloos een trend die ik eigenlijk al snel niet leuk meer  vond, in plaats van te zoeken naar een tijdloze stijl die beter bij ons leven paste.

2. Ik ging te snel voor de eerste optie zonder goed te zoeken

Voor mijn trouwring ben ik exact één juwelierszaak binnen gestapt en heb ik samen met mijn verloofde een ring gekozen. Ik had géén idee dat er nog meer mogelijk was. Ik heb geen research gedaan naar goudsmeden (of eerlijk gezegd: ik wist niet eens dat er verschil was tussen een goudsmid en een juwelier). Ik heb bij veel dingen gewoon het eerste gekozen wat op ons pad kwam, terwijl we ons achteraf prima nog wat langer hadden kunnen oriënteren voor we ergens akkoord mee gingen. Geen van al die keuzes waren een ramp, maar het had wel véél beter gekund.

3. Het contact met de gasten was het belangrijkst én het moeilijkst

Het allerbelangrijkste op onze bruiloft was dat we dat moment deelden met mensen die voor ons van waarde zijn. Ik had niet verwacht dat het best lastig zou zijn om al die mensen evenredig aandacht te geven. Ik weet dat ik vrienden heb begroet, maar daarna niet meer heb gezien. Achteraf gezien is een kleine groep veel beter dan een grote groep waarvan je er maar weinig spreekt.

Lees ook het vorige artikel van Engaged:

Eerste stappen na het aanzoek

4. We hadden meer moeten investeren in kwaliteit

Het meeste verdriet heb ik van de keuze om twee beginnende fotografen te vragen. Ondanks dat we ze ontzettend dankbaar zijn, heb ik daarna een jaar lang wekelijks heel sentimenteel zitten janken, omdat de foto’s zo tegenvielen (en dat heb ik ze pas járen later durven vertellen). Ik heb een geheugen dat niet verder gaat dan gistermiddag, dus voor mij zijn die foto’s essentieel. Mijn allerbelangrijkste advies: zorg dat je fotograaf van topkwaliteit is. Het beste wat je kunt betalen en vinden. Ik gun het geen enkele bruid dat ze, net als ik, jarenlang spijt heeft als haren op d’r hoofd!

5. Het genot zat ‘m in de details

Misschien denk je: was je bruiloft nog wel leuk? Oh, geloof me, het was een FEEST. Ik heb ongelofelijk genoten van de avond, en onze vrienden hebben het nog steeds over het leukste feest in jaren. De dingen waar ik het meeste van genoot, waren de dingen waar ik van te voren het minste aandacht aan had besteed. De blikken tussen mij en hem, de omhelzingen van familie en vrienden, het zweet op ons hoofd tijdens het dansen, de beloftes tijdens de ceremonie, het gevoel dat je nu ‘man en vrouw’ bent (!). Dat is wat ik meeneem, en ooit, ooit hoop ik het helemaal opnieuw te doen bij een jubileum. Met iets meer budget, en iets meer kennis van zaken.

(Disclaimer: Dat hippe stel op de foto dat het beter heeft aangepakt, dat waren wij dus niet.)

Vivian en Judith van Engaged laten je zien dat trouwen vooral persoonlijk, uniek, en ‘eigen’ mag zijn, in welke vorm dat dan ook is. Meer lezen? Klik hier voor alle artikelen van Vivian en Judith.

Bron: Engaged
Beeld: Wianda Bongen Photography

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!