Mediteren kun je leren: in 4 stappen

Mediteren in 16 seconden: deze meditatietechniek van ‘meditatiegoeroe’ davidji wordt al over de hele wereld gebruikt. Hij legt ons uit hoe het werkt. In 4 stappen doe jij je (eerste) meditatie. Heel makkelijk en je kunt het overal doen.

Stap 1

Denk aan iets dat irritatie bij je heeft veroorzaakt of waar je last van had in de laatste paar dagen. Wellicht een moeilijk gesprek, een teleurstelling of een onvervulde verwachting. Misschien zei iemand die hij iets voor je zou doen en deed hij dat niet. Niet te diep te gaan. Dit is geen therapie!

 

Stap 2

Stel je nu het gezicht van diegene voor. Misschien wil je het moment herbeleven in je geest. Het kan zelf zelfs zo zijn dat je een plek ergens in je lichaam voelt die zich verbonden voelt met de irritatie. Neem even de tijd hiervoor.

 

Stap 3

Adem nu langzaam en diep in door je neus en terwijl je dat doet, tel je langzaam tot vier. Let op de lucht als dit je neusgaten in gaat en stroomt via de achterkant van je keel. Volg de luchtstroom als het naar beneden gaat, je borst beweegt en diep in je buik belandt. Voel je buik zich uitbreiden. Zodra je buik gevuld is, houd dan vier tellen je adem in. 1, 2, 3, 4.

 

Stap 4

Dan adem je langzaam uit door je neus. Weer volg je je adem, die nu omhoog beweegt. Via in je borst, je keel, je holtes en uit door je neus. En, wanneer de laatste luchtsliert je lichaam uit is, adem je niet in maar kijk en observeer je vier tellen lang hoe de uitgeademde lucht in het niets verdwijnt.  Adem dan weer normaal.

Je hebt nu 16 seconden gemediteerd! In die 16 seconden dacht je niet na over de irritatie die deze persoon bij je heeft opgewekt. Je was niet in het verleden of in de toekomst. Je was volledig aanwezig.

Meer leren? Je kunt leren mediteren via een filmpje door goeroe davidji zélf. Klik hier of op de foto:
 shutterstock_350880479

 

Meditatiegoeroe davidji is nu in Nederland. Hier zie je hoe je een workshop bij hem kunt volgen. Of lees zijn boek over mediteren De geheimen van meditatie.

 

En zo kunnen kinderen mediteren.

 

Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Lees ook


Brein Vrijheid & balans
4 juli 2018

Dit is wat je slaaphouding over jou zegt!


Gezond Goed nieuws Voeding
3 augustus 2016

Met dit drankje haal je het meeste uit je work-out


Bewegen Gezond
16 augustus 2017

De 5 bekendste vormen van yoga en wat ze voor je doen


Bewegen Gezond
11 juni 2017

5x yoga bij (lage) rugpijn


Doen Gezond Koken Voeding
17 mei 2016

Koken met aanbiedingen: spaghetti met een romige saus vol paddenstoelen en kip


Bewegen Gezond
19 november 2017

Marij’s missie: ouderen helpen met stoelyoga

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!