Zo krijg je meer succes en geluk in relaties

meer geluk en succes in je relatie
Dat we respect verdienen in relaties met anderen is niet meer dan logisch. Maar verwacht je meer, dan is de kans op teleurstelling groot. Wil je je relaties met anderen verbeteren – of dat nu met je partner is of met vrienden, collega’s of buren – gooi dan al je verwachtingen overboord.

1. Verwacht niet dat anderen het ‘goed’ doen

De ethiek van mensen wordt bepaald door onder meer opvoeding, cultuur en geloof. Wat goed en fout is, is daarom moeilijk te definiëren. Zo is het eten van hond in China een delicatesse, terwijl wij het als onethisch zien om huisdieren te eten. Of misschien ben jij iemand die nooit vloekt en heb je een vriend die in iedere zin minstens drie keer vloekt. Als je van de ander verwacht dat hij het ‘goed’ doet, leidt dat altijd tot frustratie, omdat ‘goed’ en ‘fout’ afhankelijk zijn van iemands achtergrond. Focus je dus op je eigen normen en waarden en laat anderen hun eigen leven leiden, zolang ze jou of anderen daarmee geen kwaad doen.

2. Verwacht niet van anderen dat ze perfect zijn

Perfectionisme kan relaties behoorlijk onder druk zetten. Veel perfectionistisch ingestelde mensen maken het anderen onnodig moeilijk als ze een foutje maken. Maar het is sowieso beter om geen perfectionist te worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit obsessieve streven naar perfectie kan leiden tot depressie, angststoornissen, chronische ziekten en een grotere kans op zelfdoding. Dus laat andere mensen fouten maken en leer er zelf ook van.

3. Verwacht niet dat iedereen het altijd met je eens is

Zelfs je beste vrienden zijn het niet altijd met je eens. Dus word niet meteen boos als iemand in twijfel trekt wat je zegt, of gewoon een andere mening heeft. Hoe saai zou de wereld zijn als we het altijd met elkaar eens zouden zijn? Onze verschillende perspectieven zorgen er bovendien voor dat we als mensen evolueren en dat we tot betere oplossingen komen voor allerhande problemen.

4. Verwacht niet dat anderen je gedachten kunnen lezen

Dat jij de ander snel aanvoelt of van het gezicht af kan lezen wat hij of zij denkt, betekent niet dat iedereen dat kan. Dus zorg ervoor dat je je duidelijk uitspreekt. Eerlijke, open communicatie zorgt ervoor dat je bouwt aan een sterkere relatie.

5. Verwacht niet dat anderen je altijd à la minute helpen

Natuurlijk zullen familie en goede vrienden je altijd willen helpen. Maar het kan zijn dat ze net zelf met iets worstelen en dat ze jouw problemen er even niet bij kunnen hebben. Realiseer je dan dat het geen onwil of desinteresse is. Het betekent alleen dat je soms even je eigen boontjes moet doppen.

Lees ook: ‘Hoe overleeft je relatie een depressie?

6. Verwacht niet dat anderen je begrijpen

Niet iedereen zal jouw keuzes in het leven begrijpen. Maar dat is niet erg, want het zijn jouw keuzes en niet die van hen. Zo lang jij jezelf begrijpt, heb je de goedkeuring van anderen niet nodig en zal het je niet zo raken als iemand zegt dat ‘ie je niet begrijpt.

7. Verwacht niet dat iemand dezelfde persoon blijft

Mensen veranderen al naargelang hun ervaringen en omstandigheden. We hebben allemaal te maken met onze eigen issues, die niemand écht begrijpt behalve wijzelf. Houd dat in gedachten als je op het punt staat om over iemand te oordelen.

8. Verwacht niet dat de ander altijd alles op orde heeft

Bepaalde omstandigheden zorgen er soms voor dat iemand er langer over doet om zijn of haar doelen te bereiken. Bedenk dan dat iedereen z’n best doet om iets van het leven te maken, ook al loopt het wat vertraging op.

9. Verwacht geen liefde van anderen als je niet van jezelf houdt

Veel mensen verwachten van anderen dat zij hun de liefde geven die ze zichzelf onthouden. Dat leidt echter alleen maar tot gespannen, onechte relaties. Door een meer liefdevolle houding ten opzichte van jezelf te ontwikkelen – met andere woorden: van jezelf te leren houden – krijg je je vanzelf mooie, inspirerende relaties met andere mensen.

Bron: Power of positivity
Beeld: Shutterstock
Deel artikel

Lees ook


Gezond Magazine Voeding
6 september 2017

Miljuschka’s recept voor sweet & spicy noedelsoep + win!


Bewegen Gezond Liefde Vriendschap
4 oktober 2017

De beste tips om je hond of kat te verwennen met Dierendag


Doen Gezond Koken Voeding
12 juli 2016

Koken met aanbiedingen: Zomers prei-stamppotje met kerrie en rookworst


Gezond Voeding
27 september 2016

Koken met aanbiedingen: Homemade chocoladeroomijsjes


Body & Mind Brein Gezond
6 november 2016

Aan deze punten herken je een optimistisch persoon…


Gezond Goed nieuws
20 augustus 2016

Goed nieuws: wie leest, leeft langer

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!