fbpx

Miljuschka’s Vega Kerstmis: veggie Christmas crackers

Voor onze culi topper Muljuschka Witzenhausen was er geen twijfel. Zij viert dit jaar kerst op een manier die helemaal bij deze tijd past. Lief voor de wereld en lief voor de maag.

Veggie Christmas crackers

(voor 4-6 personen)

Ingrediënten

  • (bio)pompoen, in blokjes – 300 g
  • Broccoli, in roosjes – 300 g
  • Neutrale olie – 6 el
  • Ricotta – 250 g
  • Ras el hanout – 2 tl
  • Rasp van 1 citroen
  • Shiitake, gehalveerd – 200 g
  • Knoflook, fijngesneden – 2 tenen
  • Filodeeg – 12 vellen
  • Roomboter, gesmolten – 75 g
  • Zout en peper

voor de dadelsaus

  • Dadels, pitten verwijderd – 100 g
  • Groentebouillon, van een blokje – 300 ml
  • Rode wijn – 125 ml
  • Rozemarijn, blaadjes geplukt – 1 takje
  • Sjalot, geschild en fijngesneden – 1 stuk
  • Balsamicoazijn – 1 el

extra nodig

  • Staafmixer

Miljuschka crackers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de pompoen en de broccoli elk, apart van elkaar, met 2 el olie, zout en peper. Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 25 minuten in de oven. Mix de geroosterde pompoenstukjes met de ricotta, ras el hanout en citroenrasp, en maak op smaak met zout en peper. Verhit de overige olie in een koekenpan op hoog vuur en voeg de shiitake en knoflook toe. Bak circa 3 minuten en breng op smaak met zout en peper. Leg een vel filodeeg op het aanrecht en smeer het in met de gesmolten roomboter. Plaats een nieuw vel filodeeg op het eerste en smeer dat ook in met roomboter. Leg er nu een derde en laatste vel filodeeg op en smeer dit eveneens in met roomboter.

Bakken maar!

Verdeel een kwart van het pompoenmengsel, de broccoli en shiitake over de onderste helft van het filodeeg en laat aan beide kanten 2 centimeter van de rand vrij. Sla de onderkant van het deeg over de ingrediënten en rol op tot een cilinder. Knijp het deeg aan beide kanten met duim en wijsvinger stevig samen, precies waar de vulling ophoudt. En Tadaa, daar is de Christmas cracker! Smeer de Christmas cracker in met wat extra boter en leg hem op een ovenschaal. Herhaal dit principe met het overige filodeeg en vulling. Bak de Christmas crackers 25 minuten in de oven op 200°C.

Miljuschka crackers

Dadelsaus

Mix ondertussen alle ingrediënten voor de dadelsaus in een pannetje en kook tot de helft in. Pureer de saus glad met behulp van een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.

Tips: Het gerecht kan voor 4 personen als vegetarisch hoofdgerecht dienen, maar ook gehalveerd worden geserveerd bij kalkoen, kip, eend, rund of varkensvlees. De bieten, sinaasappel, hazelnoten, dressing en eend kunnen allemaal worden voorbereid. Meng voor serveren de bieten met de dressing, bak de eend krokant en maak de sla aan met de overige dressing.

Lees ook de andere recepten van Miljuschka’s Vega Kerstmis als je benieuwd bent naar een heerlijk kerstontbijt, salade of dessert



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF