9x de mooiste dingen die je kan zeggen tegen je kind

zeggen tegen je kind
Onlangs heeft een Amerikaans researchcentrum onderzoek gedaan naar wat ouders de meest belangrijke vaardigheid vinden voor hun kind. Communicatie stond met stip op nummer één. Door zelf het goede voorbeeld te geven, leert je kind makkelijker praten. Maar wat zijn nu de mooiste dingen om tegen je kind te zeggen? Wendy Online zet er negen op een rij.

1. Ik hou van je

De vier meest waardevolle woorden voor je kind om te horen wanneer ze uit je hart komen.

2. Je leert snel

Kinderen nemen allerlei informatie op als een spons. Naarmate kinderen ouder worden neemt de snelheid van het leren over het algemeen af. Door ze te vertellen dat ze dingen snel oppikken, krijgen ze meer zelfvertrouwen.

3. Dankjewel

Leer je kinderen van jongs af aan dat ze niets voor lief moeten nemen en dat dankbaarheid een prachtige eigenschap is.

4. Zullen we afspreken dat…

Door je kind te leren dat het belangrijk is om afspraken te maken, zal hij hier later ook beter mee om kunnen gaan en inzien dat het soms nodig is om regels op te stellen en zo tot een goede samenwerking te komen. Samenwerken moet je namelijk overal: met je partner, op de werkvloer en met je familie.

5. Vertel!

Door je kind aan te moedigen te vertellen over zijn dag, leert hij om zijn gedachtes en gevoelens uit te spreken. Doordat jij aandachtig luistert, leert hij ook gelijk hoe belangrijk een luisterend oor is.

6. Zullen we een stukje lezen?

Het voorlezen aan je kind en je kind leren lezen heeft waanzinnig veel voordelen. Lezen helpt ze om kennis op te doen en nieuwe inzichten te krijgen. Daarnaast kan het dienen als ontsnapping aan de realiteit (wat ook weleens fijn kan zijn).

7. Fouten zijn menselijk

Er gaat weleens iets mis. Niemand is perfect. Leren omgaan met problemen is een van de belangrijkste skills die je je kind kunt meegeven. Probeer je kind altijd mee te geven dat iedereen fouten maakt, het helemaal niet erg is, maar het wel belangrijk is om dit om te zetten in een leermoment. Leer van je fouten zodat ze je niet zo snel een tweede keer overkomen.

8. Het spijt me

Lijkt ons duidelijk.

9. Wat vind jij?

Door je kind naar zijn mening te vragen, leert hij actief mee te denken en te helpen bij het maken van beslissingen. Die skills komen in zijn latere leven zonder twijfel goed van pas.

Bron: Parenting
Beeld: Flickr